Бiзнес
4 Березня 2020
1 706

Конкурент SpaceX: Geely створить супутникову мережу для безпілотних авто

Компанія не планує робити свої супутники відкритими і вони не будуть використовуватися для роздачі інтернету

Власник китайської компанії Zhejiang Geely Holding Group, мільярдер Лі Шуфу хоче піти по шляху Ілона Маска і створити приватну космічну компанію. Будувати ракети китайський мільярдер не збирається: компанія буде створювати телекомунікаційні супутники, подібні проекту Starlink, пише The Verge.

Geely має намір побудувати виробничий комплекс і випробувальний центр в портовому місті Тайчжоу в провінції Чжецзян, де знаходиться штаб-квартира компанії. На цьому об’єкті буде запущено виробництво різних супутників.

Очікується, що розгортання супутникової мережі відбудеться в кінці цього року. За даними Reuters, компанія інвестує в проект близько $326 млн і зрештою сподівається налагодити виробництво до 500 супутників на рік.

Низькоорбітальні супутники будуть підтримувати високошвидкісну передачу даних, точну навігацію та хмарні обчислення, а також дозволять здійснювати швидкі бездротові оновлення для всіх транспортних засобів Geely і “доставку контенту” клієнтам компанії.

Схоже на те, що Geely не збирається робити свої супутники відкритими, і вони явно не будуть використовуватися для роздачі інтернету, як це мають намір зробити SpaceX і OneWeb.

Одне із головних призначень супутників Geely — навігація з точністю до сантиметра завдяки низьким орбітам, що дуже важливо не тільки для автомобілів, але й для безпілотників. У компанії вважають, що, коли попит на безпілотні автомобілі почне рости, наявність власної супутникової мережі може стати вирішальною перевагою перед конкурентами.

Лі робить ставку на те, що його супутники дадуть Geely перевагу в галузі безпілотних автомобілів, що стрімко розвивається, і забезпечать більш точні навігаційні системи, які зможуть визначати місце розташування з точністю до сантиметра.

На фото: власник китайської компанії Zhejiang Geely Holding Group Лі Шуфу

У холдинг Geely входять Volvo Cars і Geely Automobile. У грудні 2017 р. Geely витратив $3,9 млрд, щоб стати найбільшим акціонером другого у світі виробника вантажівок Volvo AB.

Geely також отримав контроль над британським виробником спортивних автомобілів Lotus і малайзійським автовиробником Proton, а у 2013 р. він придбав Manganese Bronze Holdings, виробника чорних лондонських кебів (таксі), який перебував у стані банкрутства. У 2018 р. компанія стала найбільшим акціонером Daimler AG.

Лі Шуфу розширював свою імперію за межі автомобільної промисловості. Так, Geely інвестував у повітряне таксі VoloCity, щоб запустити його в комерційну експлуатацію протягом наступних трьох років, а у 2018 р. компанія домовилася з державною корпорацією China Aerospace Science and Industry Corp. про будівництво лінії для високошвидкісного вакуумного поїзда — Hyperloop.

Сьогодні ряд компаній прагнуть розмістити на орбіті великі орбітальні групи супутників для забезпечення глобального інтернет-покриття. Серед них OneWeb, Telesat, LeoSat та Amazon. Як повідомлялося, компанія OneWeb в лютому минулого року також вивела на орбіту перші шість супутників своєї власної системи.

Facebook також активно працює над планами запуску супутників. Документи, подані в FCC, свідчать про те, що супутник Athena може бути запущений вже в березні 2020 р. Ініціатива Facebook спрямована на те, щоб допомогти забезпечити доступ до інтернету в тих частинах світу, де зв’язок поганий.

Нагадаємо, американська компанія SpaceX планує перетворити підрозділ, що займається проектом Starlink для забезпечення високошвидкісного доступу в інтернет, в самостійну компанію та здійснити в майбутньому первинне публічне розміщення її акцій (IPO). Компанія буде приносити виручку в розмірі $30 мільярдів на рік.

Як писали раніше Investory News, британський космічний стартап OneWeb залучив $1,25 млрд в інвестраунді, в якому взяли участь Qualcomm і SoftBank (вже вкладалися в проект раніше), а також мексиканська група компаній Grupo Salinas і уряд Руанди. Мета компанії — покрити всю планету інтернетом до 2021 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram