Новини
14 Червня 2022
472

Литва може від’єднатися від російської енергосистеми вже у 2024 році

Країна сподівається під’єднатися до європейської енергосистеми на рік раніше, ніж планувалося

На фото: Гітанас Науседа

Литва прагне від’єднатися від російської енергосистеми у 2024 році, на рік раніше запланованого терміну, заявив у понеділок президент країни Гітанас Науседа, повідомляє Голос Америки.

Енергосистеми Литви, Латвії та Естонії, що входять до ЄС, працюють спільно з енергосистемами росії та білорусі та залежать від рф у забезпеченні постачання електроенергії.

Проєкт вартістю €1,6 млрд ($1,94 млрд), який фінансується ЄС, спрямований на те, щоб у 2025 році від’єднати країни Балтії від росії та білорусі та під’єднати їх до децентралізованої енергосистеми континентальної Європи.

“Не залишмо агресору жодних можливостей використовувати енергію як інструмент політичних маніпуляцій”, — йдеться у заяві, опублікованій після зустрічі Науседи з головою комісії ЄС з енергетики Кадрі Сімсон у Вільнюсі.

“Найскоріше під’єднання до європейської електромережі підвищить енергетичну безпеку країн Балтії та Європейського союзу загалом”, — сказав Науседа.

Перед тим, як від’єднатися від енергосистеми, створеної ще за радянських часів, необхідно завершити прокладання морського кабелю між Польщею та Литвою та модернізувати їх електромережі.

Минулого року Литва встановила обладнання, яке дозволить їй у разі потреби негайно під’єднатися до європейської енергосистеми як страховку на випадок, якщо росія відключить електрику.

У грудні Литва успішно провела випробування нового підключення, яке міністр енергетики Литви привітав як запоруку “більшої геополітичної безпеки”.

Як писали раніше Investory News, українська електроенергія може замістити 17% експорту російського газу до Європейського Союзу. Пропозиції щодо використання експортних потужностей української енергосистеми були озвучені під час 25-ї конференції Gazterm-2022 у травні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram