Новини
17 Травня 2022
500

Електроенергія з України може допомогти ЄС замістити російський газ

17% російського газу може компенсуватися за рахунок української електроенергії

Українська електроенергія може замістити 17% експорту російського газу до Європейського Союзу, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

“Україна може допомогти європейським країнам позбавитись залежності від російських енергоносіїв завдяки експорту електроенергії. За нашими оцінками, електроенергія з України може замістити близько 17% російського газу, що експортується до ЄС”, — йдеться в повідомленні.

Пропозиції щодо використання експортних потужностей української енергосистеми були озвучені під час 25-ї конференції Gazterm-2022, що відбувається 16-17 травня у Польщі.

Заступник міністра енергетики України Микола Колісник під час виступу підкреслив, що зараз необхідні рішучі дії з боку урядів європейських держав щодо повної відмови від російських енергоносіїв.

“Нова REpowerEU-стратегія повинна надавати чіткі рішення у трьох аспектах: як замінити російську енергію, як припинити російський контроль над енергетичними активами в Європі та як гарантувати, що така ситуація більше не повториться”, — сказав він.

Також українська сторона вкотре підтвердила, що Україна залишається надійним партнером Європи у сфері енергетики та готова зробити суттєвий внесок у надійність постачання природного газу у європейські країни, зокрема, завдяки потужним підземним сховищам обсягом 31 млрд м³. Близько половини цих потужностей Україна готова запропонувати європейським компаніям для сезонних або стратегічних запасів газу.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, українська енергосистема має достатній резерв потужності, щоб забезпечити стабільний експорт.

Нагадаємо, що 13 травня на закритому засіданні Європейська комісія підготувала уточнені рекомендації для компаній ЄС щодо купівлі російського газу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram