Новини
12 Березня 2019
1 788

Ліквідність банківської системи скоротилась на 13 млрд грн

Через значний відтік коштів у бюджет та готівку цього тижня ліквідність буде близькою до 100 млрд грн

Ліквідність у банківській системі скоротилась минулого тижня на 13 млрд грн. Це сталося через необхідність сплати податку на прибуток за 2018 р., а саме 11 березня був останнім днем для платежів цього податку, повідомляє ICU.

“Внаслідок цього за попередній тиждень ліквідність скоротилася до 101,5 млрд грн через відтік коштів на рахунки Держказначейства. За тиждень на бюджетні рахунки відтік коштів склав 11,1 млрд грн у тому числі й за рахунок придбання нових ОВДП. Також за цей період відбувалася конвертація резервних грошей у готівку, через що ліквідність скоротилась ще на 6,5 млрд грн.”, –  зазначають аналітики ICU.

Через активізацію нерезидентів на ринку ОВДП Нацбанк збільшивши викуп валюти на ринку та надавши у банківську систему 5,6 млрд грн зменшив негативний вплив з боку бюджету та стримав скорочення ліквідності.

Як вважають аналітики, цього тижня тиск на ліквідність зберігатиметься через завершення сплати податку на прибуток та початок нової хвилі податкових платежів, пов’язаних із виплатою заробітних плат. Тому ліквідність буде залежати від обсягу видатків з бюджету та притоку валюти від іноземців для придбання ОВДП.

“За тиждень бюджет отримав понад 26 млрд грн доходів, що значно більше ніж у перші дні лютого, чим спричинив зменшення ліквідності”, – стверджує аналітик ICU Тарас Котович.

Нагадаємо, у лютому українці продали валюти більше, ніж продали.

Також, раніше Investory News писали, що НБУ має намір переглянути критерії визначення системно важливих банків у відповідність до рекомендацій Європейського наглядового органу (European Banking Authority, EBA.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram