Новини
7 Квітня 2021
653

Крісталіна Георгієва: Для відновлення глобальної економіки необхідно дати всім країнам рівні шанси

За її словами, держборг всіх країн наближається до 100% світового ВВП

Вливання США трильйонів доларів на відновлення національної економіки зрештою допомагає всьому світу, проте для сталого глобального прогресу потрібно забезпечити рівні шанси відновлення для всіх країн. Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва під час онлайн-конференції, повідомляє Укрінформ.

“Економічне відновлення (в глобальному контексті) прогресує, і ті кроки, які роблять Сполучені Штати для того, щоб збільшити перспективи відновлення в США, допомагають усьому світу”, — підкреслила глава МВФ.

У цьому контексті вона нагадала, що Фонд в останній доповіді “Перспективи світової економіки” (WEO) поліпшив глобальні прогнози на рік. Але, за її словами, стан економіки в більшості країн небезпечно відрізняється.

“Ось чому на цих зборах (МВФ і Світовий банк) ми зосередимося на тому, щоб забезпечити всім рівні шанси”, — зазначила Георгієва.

Вона уточнила, що це означає як шанси для проведення ефективної вакцинації повсюдно, щоб остаточно подолати наслідки пандемії, так і економічні шанси для досягнення кращого життя вразливих верств населення та країн.

Під час конференції Крісталіна Георгієва також повідомила, що загальний суверенний державний борг всіх країн наближається до 100% світового ВВП.

“Ми вступили в пандемію з високим рівнем заборгованості… З цілком зрозумілих причин, цей рівень підвищився з початку пандемії… Доходи скоротилися, а витрати збільшилися. На сьогодні глобальний держборг наближається до 100% світового ВВП”, — зазначила глава фонду.

Вона пояснила, що держборг піднявся здебільшого шляхом розвинених країн. При цьому їх “можливості обслуговувати борг набагато вищі”, ніж у країн, що розвиваються “з нижчими економічними показниками” і державами з низьким рівнем доходу, чиї можливості вкрай обмежені, пояснила Георгієва.

Останні, зазначила вона, “стикаються з дуже драматичною ситуацією” в плані держборгу.

Нагадаємо, президент США Джо Байден представив свій план оновлення економіки США після пандемії. Загальна вартість всіх задуманих ініціатив становить $2,25 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram