Новини
4 Жовтня 2019
1 248

Крах Thomas Cook: Причини, наслідки та шляхи розв’язання проблеми

Іспанія виділить €300 мільйонів на реалізацію проекту по боротьбі з наслідками банкрутства туроператора

Падіння інтересу мандрівників до пакетних турів, зайва диверсифікація бізнесу та інші чинники стали причиною банкрутства найстарішого у світі туроператора Thomas Cook, йдеться в дослідженні медіа-компанії Skift.

“Ринок пакетних турів в усьому світі знаходиться під тиском, він змінюється через розвиток онлайн-сервісів для самостійної організації подорожей і лоукост-перевезень. Саме нездатність адаптуватися до онлайн-продажу стала причиною краху Thomas Cook”, — стверджують експерти.

Ще однією причиною аналітики називають зайву диверсифікацію бізнесу, зокрема, прагнення взяти більше готелів і різних брендів під свій контроль.

“При цьому у Thomas Cook практично не було ні своїх готелів (під його управлінням в основному знаходилися орендовані об’єкти), ні транспортних компаній, ні гідів — з усіма контрагентами, які як правило, працювали на аутсорс. Це стало однією з причин значного боргового навантаження, яка в підсумку і погубила компанію”, — йдеться у звіті.

Медіа-компанія Skift, заснована у 2012 р., надає дослідження і маркетингові послуги для туристичної індустрії.

За даними Reuters, управління цивільної авіації Великої Британії (CAA) заявило, що в п’ятницю, 4 жовтня, планує вилетіти 26 рейсів, щоб повернути ще 4,5 тис. осіб назад в країну після краху туристичної фірми.

В ході програми, яка закінчується 6 жовтня, ще належить репатріювати 14 тис. туристів у Сполучене Королівство.

У свою чергу, влада Іспанії підготувала ряд заходів для боротьби з економічними наслідками банкрутства Thomas Cook. План включатиме 13 пунктів, на реалізацію якого виділять близько €300 млн ($329 млн). Відповідний указ іспанський уряд планує затвердити в наступну п’ятницю, 11 жовтня, повідомляє видання El Pais.

Заходи підтримки представив в. о. міністра промисловості, торгівлі й туризму Іспанії Рейес Марото.

Серед них є і стимулювання авіасполучення на фоні скорочення числа рейсів. Тобто, компанія AENA, яка займається наземним обслуговуванням пасажирів і управляє 46 іспанськими аеропортами, звільнить громадян від додаткових зборів у зимовий сезон. Крім того, на 12% буде знижено тарифи на квитки з 1 січня.

Також буде виділена кредитна лінія на суму до €200 млн ($219 млн) для розв’язання проблем ліквідності компаній та індивідуальних підприємців.

А за допомогою рекламних кампаній міністерство пропонує відновити туристичний попит.

Також, глава Іспанської конфедерації готелів і місць розміщення туристів Хуан Молас заявив, що в цьому сезоні близько 500 іспанських готелів можуть достроково закритися через банкрутство британського туроператора Thomas Cook.

“Готелі, швидше за все, закриються тимчасово — поки не буде розроблений план дій щодо стабілізації туристичного ринку. При цьому збитки можуть скласти понад €200 млн”, — пише видання.

Нагадаємо, одна з найстаріших туристичних компаній у світі британська Thomas Cook, оголосила про початок процедури примусової ліквідації. Компанія припинила всі польоти, анулювала тури й бронювання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram