Новини
28 Січня 2020
1 245

Коронавірус змінює плани: Виробництво Apple під загрозою зриву

Також через ситуацію з вірусом котирування акцій та нафти на світових ринках продовжують знижуватися

Азійські постачальники Apple попередили, що плани американської компанії по збільшенню виробництва iPhone можуть бути порушені через поширення коронавірусу, повідомляє агенція Nikkei з посиланням на обізнані джерела.

Apple замовила своїм постачальникам зібрати в першому півріччі 80 млн iPhone, що на 10% більше, ніж компанія замовляла в аналогічний період минулого року.

Однак більшість підприємств iPhone перебувають у провінціях Хенань і Гуандун, які розташовані по сусідству з провінцією Хубей, звідки пішов спалах вірусу. В цих двох провінціях виявлено вже понад 100 випадків захворювання.

Крім того, iPhone збирають у Шанхаї, де також вже понад 50 хворих. “Ситуація в Китаї може позначитися на виробничих планах”, — заявив Nikkei керівник однієї з компаній-постачальників.

Представники керівництва інших постачальників також зазначають, що коронавірус створив “масштабну невизначеність та серйозні проблеми” для виробництва як iPhone, так і AirPods.

Акції Apple, які за останні 12 місяців зросли в ціні більш ніж удвічі, 24 січня досягли рекордної позначки $323,3. Однак після цього через побоювання у зв’язку з поширенням коронавірусу акції компанії почали дешевшати, і до вечора 27 січня падіння досягло 4,2%.

Світові ринки продовжує лихоманити від нового вірусу. Так, на нафту ціни знижуються шосту сесію поспіль. Brent подешевшала на 0,10%, до $59,26 за барель, в той час як вартість WTI підвищилася на 0,04% — до $53,14 за барель.

За інформацією агенції Reuters, акції авіакомпаній, турагентств, люксових брендів та інших значно подешевшали по всій Азії.

Південнокорейські виробники косметики Tonymoly і Able C&C, які залежать від китайських туристів, що приїжджають у Сеул, втратили понад 12% і 15% відповідно.

Японська туристична компанія H.I.S., якій належить парк розваг в Нагасакі, також популярний серед китайців, з початку минулого тижня просіла більш ніж на 14%.

Акції найбільшої австралійської авіакомпанії Qantas Airways Ltd знизилися на 5%, а турагентства Webjet — на 11%.

Дві провідних авіакомпанії Південної Кореї, Korean Air Lines і Asiana Airlines, просіли на 6% і 5% відповідно. Japan Airlines втратили 7,9%, а авіакомпанія ANA Holdings — 6%.

Дві найбільші австралійські компанії-казино Crown Resorts Ltd і Star Entertainment Group, які отримують значну частку доходів від китайських гравців, втратили приблизно 5%.

Водночас акції південнокорейського виробника захисних масок Monalisa виросли на 29%, а південнокорейські фармацевтичні препарати Kukje Pharma і Woojung Bio додали 29% і 21% відповідно.

Акції японської Kawamoto Corp, яка постачає медичні товари, зокрема маски, подорожчали в три рази, а японського виробника захисного одягу Azearth — на 53%.

Як відомо, кількість померлих від спалаху коронавірусу в Китаї зросла до 106 осіб, загальна кількість підтверджених випадків захворювання перевищило 4 тис.

Нагалаємо, ціни на мідь і залізну руду падають через побоювання, що поширення нового типу коронавірусу вплине на економічне зростання, адже Китай є найбільшим у світі споживачем сировини, зокрема металу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram