Новини
22 Січня 2022
914

Корисні поради: Як виробити звичку займатися спортом

Насамперед, потрібно визначитися з цілями, а ще — знайти собі наставника

Фітнес-індустрія сьогодні як ніколи сприяє тому, щоб вести здоровий спосіб життя. Технологічні тренажери, фітнес-трекери та програми, що відстежують серцебиття й кількість пройдених кроків, міцно проникли у наше життя. Однак більшість з нас, як і раніше, не може наважитися піти на тренування до спортзалу. Rusbase надає декілька важливих порад, які допоможуть зрозуміти — як зробити регулярні заняття частиною життя.


Як почати займатися фітнесом

• Визначте ціль — зміцнити м’язи, покращити гнучкість чи підвищити загальну витривалість? Кожен по-своєму розуміє фітнес. Якщо визначити завдання, це допоможе впевненіше рухатися до виконання.

Пам’ятайте: фітнес — не те саме, що схуднення. Здатність виконати стійку на голові не залежить від ваги. Не забувайте дбати про розум і тіло, стежте за акаунтами в соцмережах, які пропагують позитивне ставлення до організму або відповідають вашим проблемам зі здоров’ям і фітнес-цілям.

• Виберіть відповідне тренування — коли йдеться про фізичну активність, немає абсолютно універсального підходу, й чимало з того, що ви робитимете під час тренування, залежить від поточного рівня фізичної підготовки вашого тіла та ваших цілей. Під час травми коліна або спини деякі вправи, наприклад, присідання, можуть бути не під силу.

Обрана вправа ще й повинна подобатися, бо це допоможе вам частіше повертатися до неї. Кардіо — це не обов’язково біг. Це може бути шалений танець на килимку під улюблену боллівудську музику, аби розігнати пульс. Можна обрати м’який і повільний формат — пілатес або йогу.

• Звітуйте перед кимось — тренер допоможе поставити цілі відповідно до витривалості та вільного часу, а також скоригувати курс, якщо ви відчуєте, що зайшли в глухий кут. Без тренера виробити звичку непросто. Можна піти далі й запросити друга, вносячи тренування до журналу або фітнес-додатків, чи винагороджуючи себе невеликими ласощами, коли ціль досягнута.

• Просто розпочніть — це можна зробити у звичайнісінький день, поставивши собі скромну мету здійснити прогулянку, пройшовши не менше 5 тис. кроків.

• Обирайте розумні навантаження — не варто починати з рівня, який лякає чи надто складний для поточної фізпідготовки. Замість того, щоб підіймати занадто важкі ваги, від яких все тіло погано себе почуватиме ще декілька днів, можна почати з такої ваги, яка не завдасть шкоди формі. Тоді вас не переслідуватиме відчуття, що нічого не виходить. Так ви із задоволенням повертатиметеся до зали з тижня на тиждень.

• Пам’ятайте: чудес не буває — тренування — не чарівна паличка. Вони не зроблять вас стрункішими, підтягнутими або сильнішими за один день. Крім того, фітнес не зможе компенсувати неправильне харчування або згубний спосіб життя. Вправи працюють лише тоді, коли ви дозволяєте організму відпочивати та відновлюватися. 

Як дотримуватися порядку

• Дисципліна перевищує мотивацію — фітнес-тренери часто говорять своїм клієнтам, що не зможуть знайти мотивацію для щоденних тренувань. Стимул залежить від настрою, стресу через роботу чи пандемію, фактори, що відволікають та конфлікти в сім’ї.

З іншої сторони, дисципліна це просто виконання поставленого завдання. Вона вимагає практики, але достатньо призначити час, переодягнутися в форму та виконати тренування так само як ми чистимо зуби перед сном.

• Зробіть бодай щось одне — у дні, коли тренуватися не хочеться, потрібно зробити лише один комплекс, скажімо, присідань. Швидше за все, вже переодягнувшись у спортивну форму, ви зробите набагато більше.

• Ставте реалістичні цілі — так само як із межами свого організму, потрібно розуміти й межі доступного часу. Ймовірно, займатися щодня просто не вийде через роботу або необхідність наглядати за дитиною. Почніть з малого та підлаштуйте свій графік під себе.

Центри з контролю та профілактики захворювань США рекомендують 150 хвилин аеробної активності щотижня, але якщо у вас немає можливості навіть на них, все краще, ніж нічого.

• Спрощуйте — якщо ваш спортзал далеко, або тренування вимагає багато роздумів та підготовки, ви можете від нього відмовитись. Іноді, щоб розпочати тренування, досить просто встати з ліжка та опуститися на килимок.

• Будьте гнучкими — немає неправильного часу протягом дня для виконання вправ, за винятком можливо часу після рясного прийому їжі. Будь-який час, який відповідає розкладу, підходить. Не потрібні й тонни обладнання, дорогий спортивний одяг або розумні пристрої, щоб прищепити звичку займатися фітнесом.

• Налаштуйтеся на потрібний лад — щоб перетворити заняття фітнесом на звичку, їх варто сприймати як частину свого життя. Визнайте, що ви тепер людина, яка займається спортом, навіть нерегулярно. Допомагає й така невелика річ, як ведення фітнес-щоденника.

Можна відзначати в календарі зеленою точкою дні тренувань, і наприкінці місяця відчувати наснагу, коли позначок стає більше, ніж порожніх місць. Звичка формується, коли стає частиною життя. І ніщо не заважає попрацювати над нею заново, навіть якщо ви кілька разів збилися зі шляху.

Нагадаємо, ознайомитися зі списком найвисокооплачуваніших спортсменів світу 2021 року можна в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram