Новини
17 Квітня 2020
1 061

Консенсус-прогноз від Мінекономіки на 2020-2021 роки

Найбільшою загрозою для економічного відновлення є тривалість і посилення внутрішніх карантинних заходів

В результаті світової рецесії та введення в Україні обмежувальних заходів під час боротьби з пандемією COVID-19 економіка країни впаде до 4,2%, інфляція прискориться до 7% проти 4,1% у 2019 р., йдеться в новому консенсус-прогнозі “Україна у 2020-2021 роках: наслідки пандемії”, підготовленому міністерством економічного розвитку спільно з представництвом ЮНІСЕФ в Україні.

Проте вже у 2021 р. економіка продемонструє зростання на рівні 2,4%. Інфляція уповільниться до 5,9% (у розрахунку грудень до грудня попереднього року).

На думку експертів, найбільша загроза для економічного відновлення в Україні – це тривале продовження та посилення внутрішніх карантинних заходів.

Щодо заходів економічної політики, які доцільно впроваджувати для підтримки бізнесу під час дії карантинних заходів, найбільшу оцінку експерти надали збільшенню дефіциту бюджету щонайменше до 6% для формування достатніх фіскальних стимулів.

А щодо заходів, які необхідно впровадити для підтримки населення — це надання державної фінансової допомоги найбільш вразливим верствам населення для зниження соціальної напруги та стимулювання попиту.

Також більшість експертів вважають, що поведінка людей та структура попиту після завершення пандемії зміниться, але не суттєво. Разом з тим, прискоряться процеси діджіталізації, роботизації та використання модальності “віддаленого робочого місця”.

Значущими ризиками для української економіки є дефіцит зовнішнього фінансування та звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталів (зовнішні ризики) та значне зростання дефіциту державного бюджету та касових розривів у ПФУ, інших Фондах державного соціального страхування (внутрішні ризики).

У міністерстві зазначають, що всі прогнози представлені учасниками опитування є експертними оцінками фахівців, а не офіційними прогнозами установ. Всі узагальнені макропоказники, наведені в консенсус-прогнозі, розраховані як медіана.

“Звертаємо увагу, що медіанне значення консенсус-прогнозу не є прогнозом Мінекономіки та не є урядовим прогнозом”, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України в оновленому макроекономічному прогнозі підвищив прогноз інфляції у 2020 р. із затверджених раніше 5,5% до 11,6%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram