Новини
17 Квітня 2019
820

Конкурс НБУ: Регулятор шукає управителів активами для 16 банків

Балансова вартість активів ліквідованих банків становить близько 11 млрд грн

Національний банк України шукає нових управителів активами 16-ти банків, активи яких знаходяться під його контролем. Для цього НБУ готовий забезпечити ефективний та прозорий конкурсний відбір, йдеться на сторінці регулятора у Facebook.

Мова йде про банки, процедуру ліквідації яких було розпочато до вересня 2012 року або до закріплення функцій виведення банків з ринку за Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Нацбанк нагадав, що 22 вересня 2012 року прийняв рішення про відкликання банківських ліцензій та ліквідацію 16-ти банків. Балансова вартість їх активів становить близько 11 млрд грн.

“За законом, якщо на момент закінчення строку ліквідації залишилися непроданими активи цих банків, ліквідатор передає їх в управління визначеній Національним банком юридичній особі – управителю”, – нагадують в НБУ.

За вимогами НБУ, управителем може бути юридична особа, яка здійснює професійну діяльність з надання аудиторських, юридичних, консалтингових чи фінансових послуг. При цьому вона повинна бути беззбитковою не менше трьох років.

“Також претендент не повинен мати заборгованості перед бюджетом. Ще одна з умов – відсутність конфлікту інтересів з банком та Національним банком”, – уточнюють в НБУ.

Повідомляється, що конкурси проводитимуться через електронну систему комерційних закупівель Rialto, яка створена за принципом ProZorro. Очікується два етапи відбору – за кваліфікаційними вимогами та за найбільш економічно прийнятною пропозицією.

Нагадаємо, НБУ змінить критерії визначення системних банків. Національний банк планує протягом березня-квітня завершити оновлення методології оцінки системної важливості банків.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram