Бiзнес
11 Серпня 2020
4 935

Конкуренція мікстур: Coca-Cola vs Pepsi Cola

Напої з листя коли, які завоювали любов усього світу

Компанії Coca-Cola та Pepsi Co пов’язує більш ніж сторічне змагання. Цікаво, що напої були винайдені двома не знайомими між собою американськими фармацевтами.

Coca-Cola була створена у 1886 році Джоном Стітом Пембертоном та запатентована як ліки проти розладу нервової системи, а Pepsi у 1898-му створив Калеб Бред, рекламуючи її як продукт для поліпшення травлення.

Основні інгредієнти Coca-Cola — три частини листя коки плюс частина горіхів дерева коли. У Pepsi Cola до екстракту горіхів коли додавався пепсин. Напої продавали разом із газованою водою на розлив.

До початку XX ст. обидві компанії мирно співіснували не здогадуючись про існування одна одної.

У 1899 році був побудований перший завод Coca-Cola і почалося виробництво напою в пляшках, що дозволило розширити продажі далеко за межі США. У 1904 році в склі стала продаватися вже і Pepsi Cola, яка в лічені роки відкрила понад 250 виробництв по всій країні.

Coca-Cola значно випереджала всіх своїх конкурентів. А тому й не дивно, що з кожним роком у неї з’являлося все більше наслідувачів. У 1916 році юристи Coca-Cola подали в суд на двадцять одну компанію, які назвою, кольором або формою пляшки походили на лідера продажів. Pepsi в список не потрапила — вона мала власне коло шанувальників.

Але у 1938 році Coca-Cola подала в суд на Pepsi за незаконне використання слова “кола”. Суд йшов три роки і завершився на користь Pepsi, ухваливши, що “кола” — це узагальнюючий термін.

В роки Великої Депресії у 1930-х роках Pepsi Cola фасувала напій у пляшки вдвічі більшого об’єму ніж  Coca-Cola за аналогічною ціною — по 5 центів. “У двічі більше за ті ж гроші” — зазначалося в рекламі. Маркетинговий хід приніс дійсно хороші результати. До нього періодично компанія повертається і зараз, розливаючи свій напій у бутлі по 0,6 літра замість 0,5.

Coca-Cola спиралася на загальнолюдські цінності, позиціонуючи себе як сімейний напій — звідси різдвяні й новорічні реклами з Санта-Клаусом та білим ведмедем. Pepsi орієнтувалася на молодіжний сегмент. Вони створювали драйвові реклами з зірками шоу-бізнеса й спортсменами та яскраві слогани: “Бери від життя все” або “Нове покоління обирає Pepsi”.

Запекла боротьба за споживача втілилася у всесвітніх спортивних та культурних рекламних акціях. Так влітку 1996 року Coca-Cola традиційно виступила спонсором Олімпійських ігор, а Pepsi організувала всесвітнє турне зірок по столицях світу, під час якого вони рекламували напій. У компанії брали участь Сінді Кроуфорд, Клаудіа Шиффер, Андре Агассі та інші. Більш того, новий слоган Pepsi в прямому ефірі сказали навіть космонавти, що знаходилися на орбіті.

Боротьба за пальму першості коштує брендам десятки мільйонів. Так у 2000 році Coca-Cola підписала контракт з Крістіною Агілєрою на $60 млн,  а Pepsi — з Брітні Спірс більш ніж на $80 млн. Згодом Pepsi вдалося переманити до себе і Агілєру.

У 80 роках XX ст. проводилися “сліпі” тести. Людям пропонували спробувати газовану воду зі склянки, не знаючи її назви, і надати оцінку вмісту. Більшість учасників тесту вибрали Pepsi. Це був удар для Coca-Cola.

На сьогодні ринкова капіталізація компанії Coca-Cola становить понад $205 млрд, а PepsiCo — понад $189 млрд.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram