Новини
23 Червня 2020
1 485

Компанія Honeywell заявила про створення найпотужнішого квантового комп’ютера

Як стверджують у компанії, суперкомп’ютер удвічі потужніший, ніж аналоги від Google та IBM

Представники компанії Honeywell з Північної Кароліни (США) заявили про створення найпотужнішого квантового комп’ютера у світі. За їх словами, він як мінімум у два рази потужніший, ніж квантові комп’ютери IBM і Google.

Квантовий комп’ютер створювався на об’єкті, що охороняється площею 140 кв. м у місті Боулдер, штат Колорадо. Основу найпотужнішого квантового комп’ютера в історії становить сталева камера розміром з баскетбольний м’яч. За допомогою рідкого гелію вона охолоджується до близької до абсолютного нуля температури, при якій атоми перестають рухатися. Для проведення квантових обчислень атомами, що знаходяться всередині сталевої камери, керують за допомогою імпульсів лазерного світла.

Протягом декількох десятиліть дослідники вивчають потенціал квантових обчислень і намагаються створити квантові комп’ютери, які можуть вирішувати завдання набагато швидше, ніж звичайні комп’ютери або навіть суперкомп’ютери.

Проте, до недавніх пір список компаній, які намагаються досягти квантової переваги й почати використовувати квантові комп’ютери в комерційних цілях, обмежувався лише IBM і Google.

Протягом останнього року квантові перегони тільки набирали обертів. Квантовий обсяг нової розробки Honeywell досяг рекордного показника в 64 одиниці.

Квантовий обсяг — це введена IBM метрика, за допомогою якої можна виміряти потужність квантового комп’ютера і визначити рівень помилок. Водночас це досить складний показник, яким, на думку експерта в області квантових обчислень Скотта Ааронсона, в теорії можна було б маніпулювати.

Для порівняння: в січні 2020 р. компанія IBM заявила про створення квантового комп’ютера під назвою Raleigh, квантовий обсяг якого склав 32 одиниці.

Компанія Google також витрачає величезні кошти на розвиток потенціалу квантових обчислень. У жовтні 2019 р. в Google заявили про створення квантового комп’ютера, здатного всього лише за 200 секунд розв’язати задачу, на вирішення якої суперкомп’ютеру треба було б понад 10 тис. років.

Представники IBM поставили під сумнів заяву керівництва Google. За їх словами, суперкомп’ютер зміг би впоратися з поставленим завданням за 2,5 дня.

В Honeywell почали працювати над створенням квантового комп’ютера приблизно десять років тому, коли компанія запустила виробництво кріогенної техніки та лазерів.

За останні п’ять років Honeywell вдалося зібрати команду з більш ніж 100 фахівців, які повністю зосередилися на створенні квантового комп’ютера. У березні 2020 р. Honeywell заявила, що зможе представити розробку через три місяці. В результаті цієї мети вдалося досягти, навіть всупереч тому, що пандемія COVID-19 перевернула графік роботи з ніг на голову і змусила багатьох фахівців працювати віддалено.

“Нам довелося повністю змінити підхід до роботи й скоротити число людей, які могли перебувати безпосередньо на об’єкті. Ми також були змушені встановити захисні перегородки. Все це почалося в той момент, коли ми планували вступити у квантову гонитву”, — розповідає глава підрозділу квантових обчислень Honeywell Тоні Аттлі.

Найближчим часом Honeywell надасть доступ до свого нового квантового комп’ютера компаніям, яким потрібно проводити величезні обсяги обчислень. За словами Тоні Аттлі, вартість цієї послуги становитиме приблизно $10 тис. на годину.

Загальна кількість клієнтів Honeywell невідома, але серед них є, наприклад, фінансовий холдинг JPMorgan Chase. Відомо, що у JPMorgan Chase є власні експерти з квантових обчислень, які будуть використовувати квантовий комп’ютер Honeywell для виконання найскладніших завдань.

У число таких завдань, зокрема, увійде побудова моделей, що полегшують виявлення шахрайських схем. Якщо у клієнтів Honeywell не буде своїх власних експертів з квантових обчислень, вони зможуть скористатися послугами компаній-посередників, наприклад Zapata Computing і Cambridge Quantum Computing.

За словами Тоні Аттлі, останнім часом квантові комп’ютери стали більш доступними, вони перетворюються з предметів захоплення в засіб розв’язання таких проблем, як зміна клімату і розробка нових ліків.

Аттлі зазначає, що протягом наступних п’яти років Honeywell планує щорічно збільшувати квантовий обсяг своїх комп’ютерів в десять разів — до тих пір, поки цей показник не досягне неймовірної позначки в 640 тис. одиниць.

Як відомо, Microsoft створила один із п’яти найпотужніших суперкомп’ютерів у світі ексклюзивно для некомерційної дослідницької організації OpenAI, засновниками якої є глава SpaceX Ілон Маск і колишній глава венчурного фонду Y Combinato Сем Альтман.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram