Новини
30 Червня 2021
751

Китайський Uber у ході IPO залучив понад $4 мільярди

Розміщення китайської компанії в США стане другим за величиною після Alibaba

Китайський сервіс таксі Didi в ході IPO на Нью-Йоркській фондовій біржі оцінив свої акції в $14 за штуку, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на джерела.

Видання зазначає, що під час роуд-шоу компанія зіткнулася з підвищеним попитом і продала більше акцій, ніж планувала. Обсяг угоди WSJ дізнатися не вдалося.

З огляду на зростання ціни за акцію, ринкова капіталізація Didi складе більше ніж $67 млрд. Це нижче оцінки при виході на біржу найбільшого американського конкурента Didi — компанії Uber (близько $95 млрд), але значно перевищує ринкову вартість іншого американського сервісу Lyft (приблизно $20 млрд). Lyft і Uber провели IPO 2019 року.

Всього Didi в ході IPO вдалося залучити близько $4,4 млрд, зазначає Bloomberg з посиланням на джерела. Таким чином, за даними агентства, IPO сервісу таксі стане другим за величиною розміщенням китайської компанії в США. Рекорд як і раніше належить ритейлеру Alibaba, який 2014 року залучив $25 млрд. Представник Didi від коментарів відмовився.

“Didi визначила вартість акцій за все через три робочих дні після того, як запустила своє роуд-шоу. Це найкоротший раунд зустрічей з інвесторами напередодні IPO за останній час”, — зазначає WSJ з посиланням на банкірів, інвесторів і юристів.

Компанія проводила роуд-шоу через віртуальні зустрічі цілодобово через різницю часових поясів, розповіли джерела, що брали участь в ньому. За словами співрозмовників WSJ, під час зустрічей представники Didi робили ставку на масштабах бізнесу та потенціал його подальшого зростання.

“Керівники Didi підкреслювали, що компанія може отримати вигоду з того, що до 2030 року 70% населення Китаю житиме в містах, але частка власників машин буде набагато меншою, ніж у США”, — йдеться у повідомленні.

Успіх IPO частково залежить від того, чи вдалося компанії переконати інвесторів зосередитися на потенційному зростанні Didi та відкинути можливі політичні ризики, пов’язані з вкладенням грошей в китайські компанії, що котируються в США.

“Американський ринок IPO останнім часом був менш гостинний для нових лістингів китайських компаній”, — зазначає WSJ. Didi заздалегідь виділила приблизно третину своїх коштів на IPO для проведення роуд-шоу. Morgan Stanley Investment Management і Temasek Holding є так званими якірними інвесторами, які планували придбати акції на $1,25 млрд у ході IPO.

За словами співрозмовника, знайомого з планами Didi, компанія оцінює операцію нижче початкових очікувань, коли обговорювалася можливість залучення від $5 до $10 млрд. Він назвав таку оцінку розсудливою. За словами обізнаних співрозмовників, причинами обережності китайської компанії стали деякі нещодавні китайські IPO у США, після яких акції компаній торгуються погано.

Американські депозитарні акції Didi торгуватимуться на Нью-Йоркській фондовій біржі під символом DIDI.

Нагадаємо, раніше СNBC з посиланням на оновлений проспект F-1, поданий до Комісії з цінних паперів і бірж (SEC), повідомляв, що китайський холдинг Xiaoju Kuaizhi, що володіє Didi, націлений отримати в ході IPO на Нью-йоркській фондовій біржі оцінку більш ніж у $60 млрд і залучити понад $4 млрд за верхнього діапазону ціни за акцію в $14.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram