Новини
21 Липня 2023
360

Китайська Zhipu AI отримала інвестиції від Meituan

Найбільша в КНР компанія з доставки їжі фінансує конкурента OpenAI

Конкурент OpenAI китайська Zhipu AI залучила інвестиції від найбільшої компанії з доставки їжі Meituan в Китаї. Вона охоплює понад 450 млн користувачів, а її ринкова вартість оцінюється в $100 млрд, повідомляє Wall Street China, спираючись на документацію.

З документів випливає, що Meituan стала акціонером афілійованої компанії Zhipu AI та отримала 10% акцій підприємства. Стартап повідомив, що у вересні минулого року залучив “сотні мільйонів юанів” у межах раунду серії B. Серед інвесторів — Qiming Venture Partners, Legend Capital та Tsinghua Holdings.

Нещодавно Zhipu виклала у відкритий доступ свою двомовну (доступна китайською та англійською мовами) модель розмовного ШІ ChatGLM-6B, яка навчена по 6 млрд параметрів. Вона вміє робити висновки на одній відеокарті споживчого класу, що становить істотну економію для LLM-операцій.

Зараз в стадії закритого бета-тестування знаходиться програма чат-бота ChatGLM, орієнтована на користувачів і призначена в першу чергу для наукових та промислових кіл.

Заснований у 2019 році стартап Zhipu AI очолює Тан Цзе, професор кафедри комп’ютерних наук та технологій університету Цінхуа. Очікується, що інвестиції дозволять Meituan значно розширити свої можливості в галузі ШІ. Zhipu AI отримає вигоду від використання величезного охоплення 450 млн. користувачів, які замовляють їжу, продукти або бронюють готелі на платформі Meituan.

Нагадаємо, українська освітня компанія Preply залучила $70 мільйонів інвестицій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram