Новини
29 Квітня 2021
641

Китай запустив базовий модуль національної космічної станції

Далі Пекін планує за допомогою ракети-носія запустити до нього вантажний корабель 

На фото: ракета-носій “Чанчжен-5″/China Daily via REUTERS

Китай у четвер, 29 квітня, за допомогою важкої ракети-носія “Чанчжен-5” запустив на орбіту базовий модуль національної космічної станції. Трансляцію вело Центральне телебачення КНР.

Базовий модуль отримав назву “Тяньхе”. Запуск був здійснений з космодрому Веньчан у південній провінції Хайнань о 11:23 за місцевим часом (6:23 за київським). Приблизно через 8 хв польоту (близько 490 сек) модуль вийшов на задану орбіту.

Базовий модуль “Тяньхе”, довжиною 16,6 м і максимальним діаметром 4,2 м, складається з приборно-агрегатного відсіку, житлового модуля і стикувального відсіку. У складі житлового модуля (близько 50 м³) обладнані кухня і туалет, є комп’ютери, комплекси зв’язку з командним пунктом, а також інше обладнання. Крім основного модуля, житловий простір передбачено і в експериментальних цілях, тому загальна його площа становить близько 110 м³. “Тяньхе” також обладнаний шлюзом для виходу членів екіпажу у відкритий космос.

Після виведення в космос базового модуля “Тяньхе” Китай планує за допомогою ракети-носія “Чанчжен-7” запустити до нього вантажний корабель “Тяньчжоу-2”. Після нього в космос за допомогою ракети “Чанчжен-2-еф” буде запущений пілотований корабель “Шеньчжоу-12” з трьома тайкунавтами (так у Китаї називають астронавтів) на борту. Його стикування з базовим модулем “Тяньхе” зробить станцію населеною.

В цілому на монтаж всіх вузлів станції потрібно близько року. Він також передбачає щонайменше 11 запусків, що охоплюють доставку на орбіту базового і двох лабораторних модулів, а також запуск чотирьох вантажних кораблів і чотирьох пілотованих експедицій з тайкунавта.

Станція буде побудована на висоті від 340 до 450 км (на низькій орбіті). Вона матиме Т-подібну форму з базовим модулем “Тяньхе” в середині та двома стикованими по обидва боки лабораторними модулями “Веньтянь” і “Меньтянь”.

Після завершення формування основних елементів станції на ту ж орбіту буде виведено автономний модуль “Сюньтянь” з оптичним телескопом. Загальна вага станції після завершення її збірки на орбіті з пристикованим вантажним і пілотованим кораблями може становити, за різними оцінками, від 70 до 100 т.

Вона буде здатна на постійній основі приймати трьох космонавтів, на тимчасовій — до шести (при зміні екіпажу).

Будівництво станції на орбіті планується завершити у 2022 році. За оцінкою Китайської академії космічних технологій, термін її експлуатації становитиме близько 15 років.

Тим часом космічна компанія Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса оскаржує контракт NASA зі SpaceX для доставки людей на Місяць. Рахункова палата федерального уряду США має 100 днів на розгляд заяв.

А от український підприємець, власник космічної компанії Firefly Aerospace, Максим Поляков придбав південноафриканського виробника малих космічних супутників Dragonfly. Поляков сподівається, що супутники Dragonfly зможуть запускатися на ракеті Firefly Alpha.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram