Новини
8 Вересня 2020
938

Китай запропонував глобальні стандарти безпеки даних

Заява МЗС країни з’явилася на фоні загострення відносин з Вашингтоном 

Міністр закордонних справ Китаю Ван I заявив про готовність Пекіна запустити ініціативу з глобальної безпеки даних — це повинно стати відповіддю на сучасні виклики, йдеться у заяві на сайті китайського дипломатичного відомства.

“У відповідь на нові проблеми та виклики Китай готовий запустити ініціативу з глобальної безпеки даних, всі сторони можуть взяти в ній активну участь”, — заявив Ван І.

Дана ініціатива передбачає:

• протидію використанню інформаційних технологій для заподіяння шкоди критичній інфраструктурі інших країн або розкрадання важливих даних;

• вжити заходів щодо запобігання і припинення дій, пов’язаних з порушенням конфіденційності особистої інформації;

• неприпустимість запитувати дані, що знаходяться в інших країнах, безпосередньо у компаній або приватних осіб;

• не допускає зловживання інформаційними технологіями для проведення широкомасштабного спостереження за іншими країнами або незаконного збору особистої інформації громадян інших країн;

• вимагає поважати суверенітет і юрисдикцію інших країн, а також їх права на керування даними;

• вимагає від постачальників продуктів і послуг в області інформаційних технологій, щоб вони не створювали у своїй продукції будь-які лазівки для незаконного отримання даних користувачів.

В рамках ініціативи Пекіна компанії зобов’язані будуть дотримуватися законодавства країн, де вони ведуть свою діяльність. Влада цих країн не зможе примушувати компанії зберігати у своїй країні дані, створені та отримані за кордоном.

Учасники ініціативи повинні будуть скористатися відповідними каналами, наприклад каналами юридичної допомоги, якщо в рамках правозастосування їм знадобиться запитати дані, що знаходяться в іншій країні.

Крім того, IT-компанії не повинні використовувати залежність користувачів від їхньої продукції для отримання незаконних вигод.

Заява МЗС Китаю з’явилася на фоні загострення відносин з Вашингтоном з питань торгівлі та конкуренції у галузі високих технологій.

У травні Сенат США схвалив законопроект, відповідно до якого іноземні компанії, акції яких торгуються на американських біржах, повинні будуть виконати ряд вимог, що мають посилити контроль за такими компаніями та зробити їх звітність прозорішою. Він утруднить розміщення акцій деяким китайським компаніям.

У серпні адміністрація президента США презентувала програму заходів, які можуть бути введені відносно китайських технологічних компаній.

Як писали раніше Investory News, високотехнологічні компанії задумалися щодо перенесення виробничих потужностей з Китаю. Як один із пріоритетних варіантів вони розглядають країну біля кордонів США — Мексику.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram