Новини
17 Серпня 2023
281

Китай рекордно збільшив закупівлю іранської нафти

Попит на іранську нафту зріс більш ніж у півтора раза

Китай, найбільший у світі імпортер нафти, збільшує обсяги постачання з Ірану. У серпні вони сягнули рекордних з 2013 року 1,5 млн барелів на добу, пише Bloomberg із посиланням на дані французької компанії Kpler, що спеціалізується на зборі даних про сировинні ринки.

Порівняно із січнем — липнем, коли Китай купував у середньому 917 000 барелів на добу, попит на іранську нафту зріс більш ніж у півтора раза.

За словами трейдерів, які працюють у регіоні, причина — у ціні, адже іранська нафта пропонується зі знижкою $10 за барель щодо Brent і коштує значно дешевше за російську.

У серпні вартість російської Urals піднялася до $70. Це на $15 нижче за поточні котирування Brent, але реальна знижка значно менша, бо в кінцеву вартість нафти для покупця закладено витрати на транспортування та страхування.

За даними Kpler, іранська нафта в урядових даних Китаю часто класифікується як надходження з Малайзії, а іноді — як розбавлена ​​бітумна суміш, якщо вона змішана з важчою венесуельською сирою нафтою.

Незалежні нафтопереробники часто маскують іранську сиру нафту під сировину, наприклад, бітумну суміш, щоб уникнути використання квоти на імпорт нафти до Китаю.

Згідно з митними даними, імпорт іншої важкої нафти в червні зріс приблизно в 88 разів проти травня, тоді як закупівлі бітумної суміші зросли вчетверо. Малайзія є найбільшим постачальником обох продуктів.

Митні дані Китаю не містять інформації про імпорт з Ірану із середини 2022 року.

На початку 2023 року росія стала найбільшим постачальником сирої нафти до Китаю.

У червні експорт російської нафти впав до мінімуму з березня 2021 року.

Раніше Investory News писали, що США обмежує інвестицій у технології Китаю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram