Новини
7 Липня 2021
721

Китай посилить нагляд за компаніями, які розмістили акції за кордоном

Експерти стверджують, що таке рішення — великий крок для країни

Китайська влада посилить нагляд за компаніями, які розмістили свої цінні папери в інших країнах, а також за транскордонними потоками даних, повідомляє Reuters з посиланням на Державну раду КНР.

Крім того, влада пообіцяла припинити незаконну діяльність на ринку цінних паперів і покарати тих, хто шахраює з їх випуском, маніпулює ринком або займається інсайдерською торгівлею.

Наприкінці минулого тижня Управління з питань кіберпростору Китаю (CAC) зажадало вилучити з магазинів додатків сервіс таксі Didi. Перевірку щодо компанії почали через два дні після її IPO на Нью-Йоркській фондовій біржі, під час якого вона залучила близько $4,4 млрд. На фоні вимоги влади “китайський Uber” втратив $22 млрд капіталізації.

CAC також почало розслідування щодо рекрутингового сайту Zhipin.com, а також сервісів виклику вантажівок Huochebang і Yunmanman. “Компанія Full Truck Alliance, що утворилася внаслідок злиття Huochebang і Yunmanman і Kanzhun (володіє Zhipin.com) у червні вийшли на американський фондовий ринок”, — зазначає Reuters.

Як заявив Bloomberg Пітер Гарнрі, що відповідає за стратегію інвестування в цінні папери в Saxo Bank, посилення контролю за компаніями, які провели лістинг за кордоном, — це “великий крок для Китаю, але, з іншої сторони, це частина тієї серії подій, яка почалася понад рік тому”. За його словами, до цього часу незрозуміло, “до якого значення все це регулювання вплине на довгострокову прибутковість”.

Своєю чергою економіст Рорі Грін, який займається китайською тематикою в TS Lombard’s наголосив, що для влади Китаю йдеться про “питання суверенітету”. “Битва за суверенітет у сфері даних починається, і Китай вже повністю мобілізований”, — цитує Reuters його заяву.

“Оскільки не існує механізму транскордонного контролю за цінними паперами, вивчення даних з метою безпеки може стати ефективним інструментом для китайських регуляторів, що дозволяє приборкати компанії, які розмістилися за кордоном”, — зазначив Bloomberg юрист шанхайської фірми Shenlun Ся Хайлун.

Нагадаємо, з початку року китайські компанії залучили $11 млрд на біржах США. Якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, то це на 440% більше.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram