Новини
13 Червня 2023
384

Китай дедалі більше співпрацює з арабським світом

На бізнес-конференції в Ер-Ріяді між країнами було підписано угод на $10 мільярдів

Китай протягом першого дня бізнес-конференції в Ер-Ріяді підписав із країнами-учасницями Ліги арабських держав (ЛАД) 30 інвестиційних угод на суму близько $9,8 млрд (70 млрд юанів), повідомляє CGTN.

Угоди укладено у сферах високих технологій, альтернативної енергетики, сільського господарства, нерухомості, корисних копалин, логістики, автомобілебудування й вагонобудування та охорони здоров’я та туризму.

Найбільших домовленостей китайські підприємці досягли з відомствами й компаніями приймаючої форум Саудівської Аравії.

Так, між Міністерством інвестицій Королівства та Human Horizons, китайським розробником технологій автономного водіння й виробником електромобілів, підписано угоду на суму $5,6 млрд про створення в Саудівській Аравії спільного підприємства для дослідження, розробки, виробництва та продажу автомобілів на відновлювальних джерелах енергії.

Саудівська сторона та гонконгський розробник мобільних додатків Android Hibobi Technology підписали угоду на $266 млн, яка передбачає розвиток програм та застосунків для туристичної галузі.

Крім того, за сприяння королівського Міністерства інвестицій Саудівська залізнична компанія SABATCO та китайський державний виробник залізничного рухомого складу CRRC уклали угоду вартістю $250 млн щодо виробництва залізничних вагонів та колісних пар у Саудівській Аравії.

Китай останнім часом активно поглиблює політичну, торгово-економічну та інвестиційну співпрацю з державами ЛАД, намагаючись наростити свій вплив у арабському світі.

Як розповів міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал бін Фархан Аль Сауд, Китай уже став найбільшим торговим партнером арабських держав. Обсяг торгівлі між двома сторонами досяг $430 млрд у 2022 році, що на 31% більше 2021 року.

За його даними, саудівсько-китайська торгівля, яка становить близько 25% загального обсягу товарообігу між Китаєм і арабськими країнами ЛАД, досягла $106,1 млрд у 2022 році, збільшившись на 30% у порівнянні з роком раніше.

Міністр інвестицій Саудівської Аравії Халід Аль-Фаліх додав, що прямі іноземні інвестиції Китаю в держави ЛАД зростали на 20% щорічно протягом останнього десятиліття, але все ще є потенціал для їхнього збільшення.

Раніше Investory News писали, що найбільші єгипетські музеї та історичні пам’ятки перестали приймати готівку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram