Новини
1 Липня 2022
628

Кількість земельних угод скоротилася у п’ять разів за час війни

Доступ до операцій з нерухомістю наразі має обмежене коло нотаріусів

Фото: Depositphotos

У грудні Міністерство юстиції щодня фіксувало 332 угоди купівлі-продажу нерухомості у реєстрі прав на нерухомість, а зараз кількість угод складає у середньому 65, повідомив міністр юстиції Денис Малюська на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Якщо порівняти цифри, у реєстрі прав на нерухомість за грудень щодня фіксувалося в середньому 332 угоди купівлі-продажу нерухомості. Наразі, у період активних бойових дій, у нас у середньому 65 транзакцій купівлі-продажу на день”, — сказав Малюська.

З урахуванням кількості захоплених територій та місць активних бойових дій не вся земля може продаватися. “Тим часом ті, хто займається сільським господарством, залишаються оптимістами. Вони купують землю, вкладають у неї гроші та транзакції продовжують здійснюватися”, — додав міністр.

Малюська зазначив, що ключові реєстри Мін’юсту, пов’язані із роботою земельного ринку, відновили роботу на початку травня. При цьому доступ до операцій з нерухомістю має обмежене коло нотаріусів: з близько 6,5 тис. фахівців реєстри можуть використовувати близько 4,8 тис.

“З огляду на обмеження за територією та кількістю транзакцій цього достатньо, щоб забезпечити ефективний ринок землі практично на всіх територіях”, — прокоментував Малюська.

Міністр також висловив сподівання на подальшу лібералізацію ринку землі, оскільки він запускався із численними обмеженнями.

Нагадаємо, що бізнес отримав кредитів на понад 127 мільярдів гривень. Кредитування здійснюється в межах програми “5-7-9%”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram