Новини
10 Серпня 2022
570

Кількість міжнародних компаній в Україні скоротилася майже вп’ятеро

Від початку війни з країни виїхало 487 представництв

Кількість представлених в Україні міжнародних компаній та їхніх представництв скоротилася з 624 на початку року до 137 у липні 2022 року, повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Міжнародні компанії та їхні представництва — основні споживачі професійної офісної нерухомості. Левова частка міжнародних фінкомпаній, що залишили Україну після кризи-2008, так і не повернулися. Збройна агресія рф призвела до масового відтоку російських компаній у 2014-2015 роках. За підсумками 2022 року очікується остаточний вихід корпорацій, пов’язаних із росією”, — пояснив Олійник.

При цьому експерт упевнений, що лояльність міжнародної громадськості до України сприятиме появі нових європейських організацій, підприємств, брендів, що може стати позитивним чинником розвитку офісної нерухомості у великих містах країни після завершення воєнних дій у країні.

Окремо Олійник зазначив фактор ІТ-компаній. В Україні представлено понад 4 тис. компаній, зокрема і світових гігантів, у середньому чисельність персоналу зростала на 15-20% щорічно. За словами експерта, понад 50% офісних приміщень зайняті саме цими компаніями. “IT-сегмент став провідною рушійною силою розвитку офісного ринку України у 2016-2021 роках, спровокувавши небувале зростання активності та величезне зростання пропозиції. Було реанімовано практично всі законсервовані/заморожені/відкладені проєкти, трансформації в офісні вежі зазнали застарілі торговельні центри, готелі, фабрики”, — повідомив Олійник.

Проте початок воєнних дій спричинив значний відплив фахівців комп’ютерних галузей. Згідно з оцінками експерта, близько 41,28% персоналу було евакуйовано за кордон або в безпечніші регіони України.

“Фахівці найчастіше залишали Київ (скорочення з 45% до 29%), Харків (з 13% до 2%), Одесу (з 5% до 3%). Найпопулярнішими країнами для релокації стали Польща (переїхали співробітники 22 компаній), Німеччина (10 компаній), Португалія (сім компаній), Чехія (шість компаній), Іспанія та Туреччина. В Україні лідером стала Львівська область, де тепер зосереджено 18% вітчизняних фахівців проти 13% довоєнних. Також популярні Івано-Франківська та Закарпатська області”, — повідомив Олійник.

Експерт припускає, що значна частина співробітників цієї сфери не повернеться до країни найближчим часом. “Крім того, ціла низка українських компаній повністю припинила обслуговування російських клієнтів, що призведе до скорочення обсягу доходів. Отже, найближчим часом очікується скорочення поглинання офісних площ IT-галуззю”, — зазначив Олійник.

Нагадаємо, у травні кількість переміщених у більш безпечні області підприємств за урядовою програмою релокації бізнесу зросла до 500, із них 300 розпочали роботу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram