Новини
7 Вересня 2020
1 334

Кіберспорт тепер офіційний вид спорту в Україні

Ця індустрія вже давно перетворилась у справжній бізнес

Фото: gameinside.ua

В Україні професійну гру в комп’ютерні ігри (кіберспорт) визнали офіційним видом спорту. Про це повідомляє заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков на своїй сторінці у Facebook.

“Для нашої країни це історичний момент, адже кіберспорт — це вже давно не просто “стрілялки”, а фундаментальний елемент сучасної цифрової культури. Ним захоплюються близько 600 млн людей, серед яких і мільйони українців”, — зазначив Борняков.

За його словами, в Україні висока культура кіберспорту та сильні гравці. Українські команди регулярно перемагають на різноманітних турнірах по всьому світу. Ця індустрія вже давно перетворилась у справжній бізнес, який приносить багато користі та можливостей як локального, так і світового масштабу.

Кіберспорт — це змагання з відеоігор, де гравці розвивають і тренують як розумові, так і фізичні навички. Молоді гравці формують команди та змагаються за призові фонди, що можуть досягати величезних сум. Річний дохід гравців при цьому може складати сотні тисяч доларів, враховуючи спонсорство та призові виграші, і тим паче призові фонди зі змагань.

За останні кілька років рівень професіоналізму в кіберспорті значно зріс. З’являються зірки, будується спеціалізована інфраструктура, розробляються бізнес-моделі, засновані на успіху традиційного спорту.

Як і в професійному спорті, особлива увага приділяється підготовці резерву. Кіберспорт прийшов у коледжі: понад 50 навчальних закладів співпрацюють з Національною асоціацією студентського кіберспорту. Вони проводять турніри, збирають команди, а деякі навіть надають гравцям спортивні стипендії.

Нагадаємо, за даними щорічного звіту Global Esports Market Report 2020 від Newzoo, обсяг доходів, який принесе світова кіберспортивна індустрія в цьому році, сягне $1,1 млрд. Найбільшим ринком кіберспорту залишиться Китай з доходом у $385 млн. Далі будуть слідувати Північна Америка — $252 млн і Західна Європа — $201 млн.

Раніше Investory News писали про ТОП-10 найбільших призових фондів в історії кіберспорту, з якими можна ознайомитись тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram