Новини
13 Лютого 2020
817

Катерина Рожкова: Банки за минулий рік заробили 60 мільярдів гривень

Кількість збиткових банків у 2019 році зменшилась майже вдвічі 

Прибуток банківського сектора у 2019 р., за попередніми даними, склав 60 млрд грн, що майже втричі більше, ніж роком раніше. Про це повідомляє перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова на своїй сторінці в Facebook .

“Це не надприбутки держбанків від ОВДП. Це реальний прибуток банківського сектору. Якщо подивитись на процентний дохід держбанків, то інвестовані ОВДП — це всього лише 12%”, — написала вона.

Глава Нацбанку також зазначила, що банкірам буде цікавий інший показник — ROE (віддача на капітал). В банках ROE сьогодні — 34,2%. Це вище, ніж загальноєвропейський показник — 7%. А також вище, ніж у країн-сусідів: Угорщина — 18%, Румунія — 17%, Чехія — 16%. Понад 10 українських банків мають показник ROE понад 30%.

Зменшилась кількість збиткових банків: з 13 у 2018 р. до 6 у 2019 р. ПриватБанк має найбільший прибуток — 32 млрд грн.

Основні фактори, за словами Катерини Рожкової, висока операційна ефективність банків та низькі відрахування у резерви, які за рік зменшились удвічі з 24 до 12 млрд грн.

“Завдяки сповільненню інфляції процентні ставки знижуватимуться, а отже і знижуватиметься процентна маржа банків”, — зазначила вона.

Нагадаємо, Нацбанк змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту. Ця норма пов’язана з уведенням у дію нових вимог законодавства з питань захисту прав споживачів фінпослуг.

Як писали раніше Investory News, у 2019 р. Національний банк України отримав 3,6 млрд грн на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків, що на 960 млн грн більше ніж у 2018 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram