Новини
11 Липня 2019
734

Катар та США побудують в Мексиканській затоці нафтохімкомплекс за $8 млрд

Запуск виробництва заплановано на 2024 рік

Фото: qp.com.qa / Угоду про будівництво нафтохімкомплексу підписує Саад Шерід Аль-Каабі, державнийм міністр з питань енергетики, президент і головний виконавчий директор Qatar Petroleum, а також Марк Е. Лашье, президент і виконавчий директор Chevron Phillips Chemical

Катарська державна нафтогазова корпорація Qatar Petroleum підписала угоду з американською Chevron Phillips Chemical Company LLC щодо створення великого нафтохімічного виробництва на узбережжі Мексиканської затоки в США. Про це йдеться у повідомленні на сайті Qatar Petroleum.

Зазначається, що відповідну угоду було підписано в Білому домі в присутності президента США Дональда Трампа й еміра Катару шейха Таміма бен Хамада аль-Тані.

У компанії повідомили, що вартість проекту оцінюється приблизно в $8 млрд. “Нафтохімічний комплекс міститиме установку етиленового крекінгу потужністю 2 млн тонн на рік – найбільшу у світі, а також дві установки з виробництва поліетилену високої щільності (низького тиску) потужністю 1 млн тонн на рік кожна”, – йдеться у повідомленні.

Розташування майбутнього комплексу на узбережжі Мексиканської затоки відкриває прямий доступ до великих обсягів етану зі сланцевих басейнів США, включаючи Пермський басейн.

Відповідно до угоди Qatar Petroleum у новому проекті матиме частку в 49%, а Chevron Phillips Chemical – інші 51%.

“Також американська компанія забезпечуватиме управління проектом і його експлуатацію”, – повідомили в компанії.

У 2021 році компанії планують визначитися з підрядниками будівництва нафтохімічного комплексу, а запуск виробництва заплановано на 2024 рік.

За словами Саада Шеріда Аль-Каабі, державного міністра з питань енергетики, президента та головного виконавчого директора Qatar Petroleum, угода доповнить міжнародний портфель Qatar Petroleum у Сполучених Штатах. “Цей проект допоможе задовольнити чимраз більший світовий попит на ринку нафтохімії. Це також демонструє імпульс у міжнародній стратегії зростання Qatar Petroleum, яка вже зробила рішучі кроки в різних видах діяльності з видобутку та переробки в багатьох частинах світу”, – зазначив він.

В компанії нагадали, що в кінці червня Qatar Petroleum і Chevron Phillips Chemical Company підписали велику угоду про розвиток газохімічного виробництва в Катарі. Відповідно до домовленостей, за сприяння американської корпорації на території промислового центру Рас-Лаффан у IV кв 2025 року будуть запущені в дію установки з виробництва етилену та поліетилену. Для реалізації проекту створять компанію, в якій частка Qatar Petroleum складатиме 70 %, а Chevron Phillips – 30%.

“Передбачається, що установка з виробництва етилену потужністю 1,9 млн тонн на рік стане найбільшою на Близькому Сході, та однією з найбільших у світі”, – зазначили у компанії.

Раніше Investory News писали, наприкінці 2019 року в Катарі з’явиться найбільший у світі банк для фінансування проектів в галузі енергетики, який надаватиме послуги для інвестицій в нафтогазову сферу, нафтохімію та поновлювані джерела енергії на основі мусульманського права – шаріату. Банк, капітал якого становитиме $10 млрд, фінансуватиме ключові проекти у сфері енергетики. Розрахунок робиться на те, щоб в майбутньому установа стала основним гравцем у фінансуванні енергетичних проектів не тільки в регіоні, а й на світовому рівні.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram