Бiзнес
7 Травня 2021
1 832

Карантинні розваги: Як ігровій індустрії вдається отримати мільярдні прибутки під час пандемії

Одним із найперспективніших напрямків залишаються мобільні ігри

Коли протягом року закриті кордони, введені обмеження на пересування, зачинені ресторани, театри й кіно, залишається одне — самому вигадувати розваги. Серед найпопулярніших домашніх занять — перегляди фільмів, а також комп’ютерні ігри. До речі, розвиток останніх настільки просунувся вперед, що за останній рік індустрії вдалося заробити більше ніж кіноіндустрії та спорту разом узятим.

За даними IDC, минулого року виторг світової індустрії відеоігор зріс на 20%, до $179,7 млрд, тоді як виторг глобальної індустрії кіно, за даними Motion Picture Association, вперше досяг $100 млрд тільки 2019 року, а світова спортивна галузь за підсумками 2020-го заробила близько $75 млрд, зазначає PwC.

Пандемія коронавірусу внесла свої корективи, тому обидві ці галузі не змогли досягти поставлених цілей. Однак індустрії відеоігор пощастило більше й тенденція до зростання продовжиться надалі. Експерти зазначають, що у 2021-му фінансова ситуація покращиться, оскільки активному розвитку галузі сприятиме вихід ігрових консолей нового покоління від Sony Corp. і Microsoft Corp., та інших. Навіть за умов, що всі карантинні обмеження скасуються. 

Ігровий бум 

Досягти такої популярності вдалося завдяки різноманітності платформ і методів гри. Як зазначають аналітики, продажі зростають у всіх секторах: від мобільних ігор, до різноманітних потокових служб на кшталт Google Stadia, підписок Microsoft Game Pass, магазинів аналогів Steam, VR, кросплатформових ігор тощо.

Загальносвітовий виторг консольного ринку, враховуючи системи, ігри та послуги, зріс на 20% проти 2019 року — до понад $52 млрд. Світовий ігровий ринок ПК — на 11%, до $39,5 млрд. Загалом доходи від комп’ютерних ігор були б більшими, якби через пандемію COVID-19 не зачинилися надзвичайно популярні інтернет-кафе в Китаї.

Попри активні продажі консолей, найдинамічнішим сегментом галузі наразі є мобільні ігри. Активно сектор розвивається у КНР, паралельно з поширенням смартфонів і планшетів, які є у кожного. Оскільки це не спеціалізоване ігрове обладнання, мобільні ігри в країні мають все більший попит. Загалом Китай робить найбільший внесок у зростання попиту на мобільні ігри в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Сьогодні цей ринок оцінюється у $56,6 млрд, що на 25% більше, ніж минулого року.

Понад половину китайського ринку мобільних ігор охоплює дві компанії, Tencent Holdings і NetEase. А за межами Китаю домінують Activision Blizzard, Zynga і Glu Mobile.

Окрім Китаю провідну позицію у розвитку мобільних ігор посідає Фінляндія, яка стала однією з перших, хто зосередив увагу на їх розробці. Загалом ігрова спільнота зацікавилася країною після успішного релізу відеогри-головоломки Angry Birds, яка з часом переросла у франшизу, з декількома частинами гри, товарною продукцією та двома повнометражними фільмами.

З того часу галузь стрімко розвивається, 2019 року вшосте поспіль її оборот перевищив €2 млрд. Загалом фінська ігрова індустрія нараховує понад три тисячі осіб і більше ніж 240 студій-розробників ігор.

Фінська влада фактично спонсорує стартапи та ігрові студії, надаючи їм всі шанси на успіх. Державна спонсорська підтримка, онлайн-бухгалтерія та повна відсутність бюрократії — все це стимулює розвиток ігрових студій, оскільки уряд розуміє, що ігрова індустрія вигідна для всієї країни.

А що в Україні?

Тим часом українці також активно захоплюються різноманітними іграми. За даними NielsenIQ (провела перше в Україні дослідження у напрямку відео/комп’ютерних ігор), планшет, комп’ютер/ноутбук — найбільш популярні пристрої для відеоігор. При цьому ігрову консоль мають 3 із 10 гравців, а найчастіше використовують для ігор — 1 із 10.

Цікаво, що більшість опитаних, близько 73%, використовують безплатні ігри. Від 2,5 тис. грн на місяць витрачають 9% респондентів, які оплачують підписку або разово купують продукт. У 46% гравців витрати під час пандемії залишилися незмінними, 31% почали платити більше, а 13% — менше.

Серед інших цікавих фактів:

• середній вік гравців в Україні — 31 рік, при цьому 70% ігроманів мають вищу освіту;

• 50% респондентів “занурюються” в ігри, щоб відімкнутися від реальності;

• до шести годин українці можуть “присвятити” іграм у вихідні. У будні дні — від години до трьох. Під час пандемії 56% респондентів стали грати частіше, а 4% — рідше;

• найчастіше українці віддають перевагу Puzzle, Vehicle shooter, Shooter, Simulation і Strategy. А серед найпопулярніших ігор — World of Tanks, Fifa20/21, Minecraft, GTA, Counter-Strike;

• 617 грн у середньому на місяць респонденти витрачають на ігри жанру RPG. Це найдорожчий, але не масовий “сегмент”.

За словами керівника відділу досліджень покупців і споживачів “NielsenIQ Україна та Білорусь” Тетяни Шевченко, українські геймери багато в чому знаходяться у річищі світових тенденцій. Зокрема, значний інтерес спостерігається до мобільних платформ. “Те, що поки відрізняє наших гравців — досить низький рівень використання ігрових консолей”, — зазначає експерт.

Джерело: Gamesindustry.biz, 3dnews, Rusbase, NielsenIQ

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram