Новини
9 Січня 2020
1 346

Капіталізація майже у $89 мільярда: Tesla стала дорожче Ford і GM разом узятих

Акції виробника електромобілів в Кремнієвій долині підскочили до $492 за папір

Фото: Gadgets360

Ринкова вартість акцій американського виробника електромобілів Tesla Inc вперше затьмарила об’єднані значення General Motors Co і Ford Motor Co, повідомляє Reuters.

Акції виробника електромобілів в Кремнієвій долині підскочили майже на 5% в середу, 8 січня, закрившись на рекордних $492,14 за акцію і збільшивши свою ринкову капіталізацію майже до $89 млрд, або на $2 млрд більше, ніж сума ринкових капіталовкладень General Motors і Ford в $50 млрд і $37 млрд відповідно.

Через прибуток в третьому кварталі 2019 р., успіхи на новому заводі в Китаї та кращі поставки автомобілів, ніж очікувалося, в четвертому кварталі, запаси Tesla виросли більш ніж удвічі за останні три місяці.

“Зрозуміло, що Tesla знову стала історією, і є багато хороших новин. Але є ще деякі проблемні питання, головними з яких є те, як буде виглядати їх стійка прибутковість, і коли вона почне цінуватися як автомобільна компанія, а не як технологічна”, — зазначив головний інвестиційний стратег в MainStay Capital Management Девід Кудла.

Прогрес досягнутий головним виконавчим директором Tesla Ілоном Маском, пише агенція, кинув виклик продавцям та іншим трейдерам, чекаючи, що автовиробник буде наздоганяти інші успішні автомобільні компанії, зокрема GM і Ford.

Підкреслюючи довіру інвесторів до Маска і майбутнього зростання його компанії, ринкова капіталізація Tesla випередила своїх конкурентів в США, навіть всупереч тому, що їх бізнес перевершує. GM і Ford поставили в США в минулому році понад 2 млн автомобілів у порівнянні з поставками Tesla по всьому світу в 367,5 тис. автомобілів.

Однак, багато аналітиків, а також інвесторів, як і раніше песимістично оцінюють здатність компанії регулярно приносити прибуток та грошові потоки.

В останні роки компанія неодноразово не виконувала планові завдання, що стало об’єктом пильної уваги з боку фінансових регуляторів і акціонерів Tesla.

Проте, більшість основних автовиробників все ще нарощують виробництво нових поколінь електромобілів, розроблених для того, щоб конкурувати з поєднанням стилю, технології та продуктивності Tesla.

Німецькі автовиробники Volkswagen AG, Daimler AG і BMW AG пообіцяли випустити повністю електричні преміум-моделі.

Розкішний бренд GM Cadillac готується випустити серію електричних позашляховиків і автомобілів, в той час як електричний позашляховик Ford Mustang Mach-E, представлений в листопаді, буде випущений в кінці цього року і може конкурувати з Tesla Model X або моделлю Y позашляховика.

Також, у Ford, GM та інших виробників є електричні пікапи, що можуть скласти конкуренцію футуристичному Cybertruck.

Конкуруючі моделі електромобілів від Audi, Jaguar і Porsche не досягли діапазону пробігу Tesla між заряджаннями та не відповідали фірмовому кешу Tesla.

Більше аналітики оцінюють Tesla як “продавати”, ніж “купувати”, що вкрай незвично для компаній на Уолл-стріт. За даними Refinitiv, одинадцять аналітиків рекомендують купувати акції Tesla, 13 рекомендують продавати, а ще дев’ять — нейтральні до цього питання.

Акції GM практично не змінилися за останні 12 місяців, в той час як папери Ford виросли на 10%, і обидва сильно відстають від ширшого ринку. При цьому падіння продажів автомобілів в Китаї підірвало настрої інвесторів в обох цих компаніях.

Нагадаємо, Tesla уклала з групою китайських банків угоду про відкриття кредитних ліній на $1,29 млрд і $0,32 млрд, призначених для фінансування підприємства цієї компанії в Шанхаї. Компанія готується почати поставки автомобілів по КНР саме з цього заводу.

Після того, як американський виробник електричних авто отримав китайські субсидії на електромобілі, компанія знизила стартову ціну своїх китайських седанів Model 3 на 16% до 299,05 тис. юанів ($42,9 тис.).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram