Драйв
20 Січня 2021
3 217

Jack Daniel’s: Відкриваємо секрети успіху бренду

Пляшка квадратної форми просто зламала всі уявлення про тару для напоїв

Історія успіху популярного теннессійського віскі Jack Daniel’s наочно показує нам, що зовсім необов’язково закінчувати престижні вузи або бути спадкоємцем багатого батька, щоб домогтися успіху у своїй справі. Палкий інтерес до того, що ти робиш і прагнення до перемоги — ось основа успіху.

Мабуть, найпопулярніший віскі у світі, Jack Daniel’s, був створений людиною, яка не мала ні диплома MBA, ні заможних батьків. Проте, цей бренд втілив у собі ідеальне поєднання неперевершеного маркетингу і до деталей продуманого технологічного процесу.

Початок

Джаспер Ньютон Деніел народився у 1840-х роках в штаті Теннессі. Скорочено його називали просто Джек. Його сім’я була багатодітною, і Джек був наймолодшим, десятим за рахунком дитиною у батьків. Його дитинство пройшло важко — мати він зовсім не пам’ятав, вона померла, коли Джеку ледь виповнився один рік. Далі він став жити то у родичів, то у друзів сім’ї. У віці 7-ми років, Джаспер влаштувався на свою першу роботу. Тоді він не знав, що саме цей підробіток визначить його майбутнє життя.

Він став допомагати на винокурні священику Дену Коллу, який займався виготовленням спиртних напоїв. Серед його клієнтів було дуже багато шанувальників віскі, тому виробництву саме цього напою Ден Колл приділяв велику частину свого часу.

Його молодий помічник виявився набагато тямущим, ніж можна було подумати. Все, чого навчав його наставник, Джек вбирав як губка. Завдяки своїм здібностям до виробництва напоїв, вже у 13 років він став самостійно управляти винокурнею.

На фото: Джек Деніел

Ден Колл навчив Джека особливої технології виготовлення віскі, і саме тоді підліток зрозумів: “Все, що я роблю, я повинен робити добре”.

Згодом, він переніс цей девіз і на свій бренд. Слоган марки Jack Daniel’s звучить так: “Поки ми робимо віскі, ми будемо робити його настільки якісно, ​​наскільки це в наших силах”.

Технологія, яку опанував Джек, була і простою, і складною одночасно. Називалася вона Лінкольн Каунті Процес, і була досить популярною в районі, на честь якого і була названа.

Секрет її був у повільному фільтруванні напою, з використанням великої кількості вугілля з цукрового клена. Після цієї процедури віскі набував особливу м’якість і витонченість. Однак, багато виробників віскі в той час вважали, що справжній чоловічий напій не повинен бути м’яким і не бажали вкладати гроші у використання даної технології.

Крім цього, для виробництва хорошого віскі потрібно було використовувати й смачну воду. Поблизу зі своїм рідним містом Джек знайшов джерело, вода в якому виявилася особливою на смак. Її він і став використовувати у приготуванні віскі.

Саме ці дві складові — технологія виробництва Лінкольн Каунті та джерельна вода і робили віскі Джека особливим. Напій зі смаком, не схожим на інших, спочатку називався Belle of Lincoln.

Всесвітнє визнання

У 1866 році фірма Джека Деніела отримала патент на виготовлення спиртних напоїв. Саме цю цифру можна побачити на етикетках напою, не дивлячись на те, що офіційна реєстрація компанії як заводу сталася тільки через дев’ять років.

Перші шанувальники цього напою купували його ще в бутлях з глини з дубовими пробками. На кожній пляшці Деніел самостійно вирізав свій фірмовий напис — “Mister Jack”.

Згодом стала популярною скляна тара для алкоголю, і Джек став розливати й продавати свій напій у пляшки округлої форми зі скла. На всіх пляшках красувалося гравірування з назвою заводу.

Зараз квадратна пляшка Jack Daniel’s є звичною і впізнаваною, але у 1895 році (саме тоді Джек вирішив змінити зовнішню форму тари), пляшка квадратної форми просто зламала всі уявлення про тару для напоїв.

На практиці така форма припала до душі Джеку — вона була більш зручна при транспортуванні, займала значно менше місця при перевезенні великої кількості пляшок і зовні виглядала незвично і привабливо. Тоді ж він замінив і пробку з дуба на таку, що закручується, яка також була набагато зручніше.

Еволюція пляшок Jack Daniel’s

Джек завжди знав, що якісний продукт — це добре, але потрібно ще й вміти привернути до нього увагу споживачів. Його першим маркетинговим методом було використання непрофесійного оркестру. Музиканти грали біля його закладів “Червоний Пес” і “Білий Кролик”, що знаходяться в місті Лінчбург, в якому народився і виріс Джек.

Бренд віскі Jack Daniel’s був придуманий його творцем самостійно. Джек сам розробив назву напою і логотип. Повна назва звучить як Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee Whiskey, але всі звикли скорочувати його до перших двох слів.

Перше визнання віскі Jack Daniel’s отримав на Сент-Луісській Виставці у 1904 році, в якій брали участь віскі з усього світу. Журі дегустували зразки напоїв, які ледве помістилися на 24-х величезних столах, і визнало віскі Джека Деніела кращим у світі.

Після Джека

Джек Деніел все життя був настільки занурений у свою улюблену справу, що так і не виділив час для сім’ї. У нього не було ні дружини, ні дітей, тому після його смерті спадкоємцем бізнесу став його племінник Джесс Мотлоу.

Поважаючи та захоплюючись тим, що зробив за своє життя його дядько, Джесс не посмів змінювати що-небудь у виробництві віскі. Та й не було необхідності цього робити — адже напій любили таким, яким він є.

На фото: Джесс Мотлоу

Коли вибухнув сухий закон і світова війна, бізнес виявився в критичному занепаді. Продавати віскі було заборонено, і завод ризикував збанкрутувати й зникнути. Однак, Мотлоу зумів подолати й ці часи. Через пару років після закінчення Другої світової війни діяльність відновилася і завирувала знову.

Перша зміна в технології виготовлення віскі була вироблена у 1988 році, коли компанією став керувати Джек Рейр. Його зміни в рецептурі напою стосувалися фільтрації (тепер цей процес здійснювався двічі), а також використання типу вугілля — замість вугілля з цукрового клена стали використовувати деревне вугілля.

Наші часи

Віскі Jack Daniel’s, який ми можемо купити зараз — це віскі тільки 4-річної витримки. Раніше виробники експериментували з 12-річним і навіть з 25-річним віскі, проте було вирішено, що найкращий смак напій набуває саме після чотирьох років витримки. Зараз лінійка Jack Daniel’s складається з чотирьох видів напою: Gentlemen Jack, Silver Select, Single Barrel і Green Label.

Нинішнім керівником компанії є Джефф Арнет, який займає цю посаду з 2008 року. Він — сьомий за рахунком послідовник справи Джаспера Деніела. У компанії трудяться близько 300 осіб, а річний прибуток підприємства наближається до $125 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram