Новини
16 Квітня 2019
1 343

Ізраїльське досягнення: В Тель-Авіві надрукували перше 3D-сердце

Орган зможуть використовувати для лікування хворого серця, і можливо, повної трансплантації

15 квітня в Тель-Авівському університеті дослідник тримає 3D-видрукуваний прототип людського серця. Фотограф: Ілля Юхимович/dpa via AP Photo

В понеділок, 15 квітня, група дослідників з Тель-Авівського університету надрукували 3D-серце, яке було сконструйовано з використанням власних клітин пацієнта і його біологічних матеріалів. До цих пір вчені успішно друкували тільки прості тканини без кровоносних судин, передає газета “Advanced Science”.

“Наразі це перший випадок, коли хто-небудь і де-небудь успішно спроектував і надрукував ціле серце з клітинами, кровоносними судинами, шлуночками і камерами”, – зазначив професор Тал Двір зі Школи молекулярної клітинної біології і біотехнології TAU, який керував дослідженнями.

В університеті зазначають, що пацієнтам більше не доведеться чекати пересадки або приймати ліки, щоб запобігти відторгнення органу.

“Надруковані необхідні органи будуть повністю персоналізовані для кожного пацієнта”, – повідомляють вчені.

Процес друку зайняв приблизно три години. Наразі орган занадто малий для людини – близько 2,5 см (приблизно як серце у кролика), але для людських сердець буде застосовуватися така ж технологія.

Використання специфічних для пацієнта матеріалів має вирішальне значення для успішної інженерії тканин і органів. Наступним кроком, за словами Тала Двіра, буде навчити серце поводитися як людське.

“Спочатку 3D-серця будуть пересаджені тваринам, а потім і людям. У нас є надія, що через 10 років в кращих лікарнях світу з’являться принтери для органів, і ці процедури будуть проводитися регулярно”, – розповів професор.

Раніше Investory News писали, що найбільша увага зараз приділяється розвитку 5G-мереж, смарт-динамікам, “реінкарнації” 3D-друку та бурхливому технологічному розвитку у Китаї.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram