Бiзнес
23 Березня 2021
1 787

IPO Coinbase: Як компанії вдається тримати в тонусі всю індустрію цифрових валют

Інтерес інвесторів до криптобіржі підігрівається завдяки активному зростанню біткоїна

Технологія блокчейну зробила революцію у фінансовій системі. Платежі, які раніше оброблялися годинами (якщо не днями), тепер можуть бути здійснені миттєво. Як варіант — блокчейн і цифрові валюти є сучасним варіантом дилеми про курку та яйце. Однак неважливо, що з’явилося раніше, важливо те, що вони вже існують, зазначає Inv.com.

Ралі біткоїна й інших цифрових валют (яких налічується понад 8,7 тис.) є продуктом науково-технічної революції. Люди схильні опиратися змінам, але це не означає, що вони не можуть адаптуватися — потрібно лише дати їм трохи часу.

Ще 2010 року один біткоїн коштував шість центів, а наразі один токен оцінюється майже у $60 тис. Як наслідок, у людей й урядів є стимул до адаптації у цій сфері. Можна припустити, що більшість урядів таємно працюють над створенням цифрових “грошей майбутнього”, заснованих на технології блокчейну.

Тим часом бурхливе зростання сегмента цифрових валют (капіталізація якого минулого тижня впритул підійшла до позначки у $1,8 трлн) змінює статус-кво. Одним із завдань урядів наразі є контроль над грошовою масою, якому загрожують цифрові валюти.

Криптовалюти сьогодні — вільні ринки, їх динаміка визначається тільки покупцями й продавцями (без втручання політичних систем або центральних банків). Щобільше, вони можуть змінити (якщо не зруйнувати) інституційну банківську систему у тій формі, в якій вона є наразі.

У той час як майбутнє фінансових технологій ще не визначено, уряди та фінансові установи готові всіма силами боротися за збереження контролю. Однак інноваціям так просто не задавити — фактично, вони тільки процвітатимуть.

Той, хто вважає за краще інвестувати в основну технологію, а не кінцеві продукти та послуги, незабаром отримає чудову можливість, оскільки американська біржа цифрових валют Coinbase готується до первинного розміщення.

Ралі біткоїна підігріло інтерес до IPO Coinbase

Ф’ючерси на біткоїни дебютували на Чиказькій товарній біржі наприкінці 2017 року. На той час ціна одного токена вже перевищила $20.

Джерело: CQG

З графіка видно, що після досягнення максимуму у $20650 у грудні 2017 року біткоїн скоректувався і консолідувався протягом наступних трьох років. Потім локальні мінімуми почали зростати: у грудні 2018 року він торгувався на позначці $3120, а у березні 2020 року — $4210.

Саме з цього рівня розпочалося запаморочливе ралі, під час якого валюта пробила максимум 2017 року й у березні 2021-го сягнула рівня у $59550. Наразі токен торгується буквально на відстані витягнутої руки від свого піку.

У лютому 2021 року Ethereum (займає другий рядок у “хіт-параді” криптовалют) дебютував на ф’ючерсній біржі CME вартістю у $1669,50. У середині лютого контракт виріс до $1981,50, а наприкінці місяця впав до $1371.

Тим часом у певний момент ринкова капіталізація всіх цифрових валют складала $1,815 трлн, а за місце під сонцем боролися 8859 токенів (крім біткоїна й ефіру). Дві провідні криптовалюти контролюють понад 72,5% всього класу активів.

Торгівля або інвестування у цифрові валюти вимагають від інвестора мати гаманець або договір з торговою платформою/депозитарієм, що пропонує відповідні послуги. Coinbase — криптовалютна біржа зі штаб-квартирою у Сан-Франциско.

Брокери Coinbase дозволяють торгувати широким спектром криптовалют. Coinbase Global Inc планує провести первинне розміщення виходячи з попередньої оцінки компанії у $90-$100 млрд. Біржа, яку очолює генеральний директор Брайан Армстронг, вважала за краще прямий лістинг традиційному IPO. І хоча дата виходу на відкритий ринок ще не озвучена, акції торгуватимуться під тикером COIN.

Власники звичайних акцій класу А зможуть продати їх у межах лістингу, оскільки не підпадають під дію угод про тимчасове обмеження. Згідно з останніми даними, кожна акція класу A надасть один голос. Папери класу B даватимуть 20 голосів на акцію. Coinbase не має наміру отримувати будь-які доходи від транзакцій, що робить лістинг “подією ліквідності” для засновників, співробітників і перших інвесторів.

Coinbase — така ж біржа, як CME або ICE

Coinbase — провідна криптовалютна біржа США, а її добовий обсяг торгів становить близько $3,2 млрд. Coinbase займає важливе місце у світовій екосистемі торгівлі цифровими валютами. Інвестуючи в Coinbase інвестор не вкладає у валюти, що торгуються на ній. Швидше, Coinbase є платформою, аналогічною Чиказькій товарній біржі та Міжконтинентальній біржі. І якщо IPO Coinbase буде схоже на розміщення CME й ICE, то акції розлетяться як гарячі пиріжки.

Джерело: Barchart

CME вийшла на ринок у грудні 2002 року за $7,80/акцію (з поправкою на дроблення), а 17 березня папери коштували більше ніж $206,58. Ринкова капіталізація біржі становить близько $75 млрд.

Джерело: Barchart

Акції ICE дебютували у листопаді 2005 року за $7,80, а минулого тижня їх вартість становила вже понад $113,70. ICE оцінюється більш ніж у $64,4 млрд. При цьому Coinbase оцінюється в $90-$100 млрд. Варто мати на увазі, що CME й ICE — усталені біржі, які пропонують широкий спектр фінансових продуктів.

Coinbase здатна заробляти гроші

У класичній комедії 1983 року “Помінятися місцями” брати Дюк пояснили суть свого бізнесу Біллі Рей Валентайн наступним чином: “Хороша новина така, Вільям: втрачають наші клієнти гроші або заробляють, компанія Duke&Duke все одно має свої комісійні”. На що Біллі Рей відповідає: “Я бачу, що ви букмекери, хлопці”.

Coinbase — головний “букмекер” ринку криптовалют. Наразі Coinbase не стягує з клієнтів плату за зберігання активів в її гаманці. Однак компанія стягує комісію розміром близько 0,50% за купівлю та продаж криптовалюти, причому ставка змінюється, залежно від ринкових умов.

Комісія Coinbase стягується за всі транзакції у цифровий валюті та варіюється залежно від місця розташування сторін угоди та розміру транзакції. Coinbase також заробляє гроші на сервісі обміну Commerce, Coinbase Card і USD Coin.

Commerce надає інтернет-магазинам програмне забезпечення, яке дозволяє приймати платежі в криптовалюті (компанія стала своєрідним PayPal сегмента цифрових валют). Coinbase Card — фізична дебетова карта Visa й відповідний додаток, який дозволяє купувати товари та послуги за допомогою криптовалюти шляхом їх конвертації у долар США.

USD Coin, єсвою чергою, є пропрієтарним “стейблкоіном” Coinbase на базі блокчейна Ethereum. Один токен USD Coin завжди коштує один долар.

Обсяги торгів ростуть, але все може швидко змінитися 

Оцінка у $90-$100 млрд доларів може здаватися завищеною, якщо порівнювати з капіталізацією таких гігантів, як CME й ICE. Проте, розвиток сегмента криптовалюти вселяє оптимізм у багатьох інвесторів. Тому не дивно, що інвестори шикуються у чергу за акціями найбільшого “брокера”.

Найближчими тижнями та місяцями вартість Coinbase, ймовірно, зростатиме й падатиме у тандемі з капіталізацією цифрових активів. З огляду на те, що оцінка всього ринку становить $1,815 трлн, $100 млрд за біржу (тобто 5,51%) здається трохи “перебором”.

Структура розміщення, що не включає період обмеження, дає чинним акціонерам можливість витягти величезний прибуток. У 2018 році Coinbase було оцінено у $8 млрд. У 2020 році виторг компанії склав $1,30 млрд. Тим часом прямий лістинг дозволить Coinbase уникнути непомірно високої комісії андеррайтерів.

У перспективі біржа може зіткнутися з двома загрозами. По-перше, падіння цін на криптовалюту напевно призведе до скорочення обсягів торгів, що негативно позначиться на доходах Coinbase. По-друге, не варто забувати про регуляторів, яким не подобається “лібертаріанська” філософія цифрового ринку. Однак Coinbase, як біржа, надасть уряду США та іншим країнам платформу для регулювання, зміцнюючи легітимний статус індустрії.

ETF може надати додатковий імпульс IPO  

Ми вже бачили, як поява ф’ючерсних контрактів підштовхнула біткоїни та ефір до рекордних максимумів. Наступним кроком буде поява крипто-ETF і біржових облігацій. ETF і ETN зазвичай підтримують обсяги торгів і ліквідність базових ринків, створюючи проксі-активи, які торгуються на фондовому ринку та доступні величезній кількості інвесторів і трейдерів.

Тим часом майбутнє IPO викличе величезний ажіотаж, оскільки Coinbase стане першою криптовалютною біржею, що торгується на фондовому ринку. Як сказали б брати Дюк, втрачають клієнти гроші або заробляють, Coinbase все одно отримає свої комісійні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram