Новини
8 Липня 2020
915

Інвестори вклали €1 мільярд в облігації, пов’язані з італійською мафією

Облігації створювалися на базі неоплачених рахунків, до яких за законами ЄС застосовуються підвищені процентні ставки

Міжнародні інвестори купували облігації, пов’язані з діяльністю калабрійського організованого злочинного угруповання (ОЗУ) “Ндрангета”. У період з 2015 по 2019 рр. інвесторам були продані такі облігації на суму близько €1 млрд, повідомляє Financial Times (FT) з посиланням на фінансові та юридичні документи, з якими їй вдалося ознайомитися.

Облігації створювалися на базі неоплачених рахунків, які пред’являли італійські медичні компанії місцевій державній системі охорони здоров’я.

За законами ЄС до прострочених рахунків державних структур, які, по суті, є високоризиковим боргом, застосовуються підвищені процентні ставки — так само, як у випадку з облігаціями від емітента з низьким кредитним рейтингом і підвищеною вірогідністю дефолту.

Високоризикові, але при цьому високоприбуткові боргові зобов’язання залучають спеціальні компанії (special purpose vehicles — SPV). Ці компанії випускають на основі таких несплачених рахунків боргові папери, тобто облігації, забезпечені потенційними доходами від майбутнього погашення рахунків.

Велика частина активів, що проходили за цими угодами, були легальними, але деякі були пов’язані з компаніями, які, як з’ясувалося згодом, контролювалися кланами “Ндрангети”. Наприклад, в рамках однієї такої угоди проходили боргові зобов’язання, пов’язані з обслуговуванням табору біженців в Калабрії, який взяли під свій контроль місцеві ОЗУ.

Серед покупців таких облігацій, забезпечених підставними компаніями, що працюють на “Ндрангету”, став один із найбільших у Європі приватних банків — Banca Generali.

Серед інших інвесторів, які купили такі облігації, є різні пенсійні, хеджеві фонди та компанії з довірчого управління сімейним капіталом заможних осіб.

На запит FT в Banca Generali відповіли, що ніяких проблем з активами, що забезпечують облігації, які банк придбав для своїх клієнтів, він не помітив. У банку також зазначили, що займуться перевіркою цього питання, але на момент покупки облігацій “банк покладався на думку, що дана угода відповідає встановленим критеріям”.

А от німецький банк Deutsche Bank виплатить штраф $150 млн. Штраф накладено за “значні порушення”, допущені банком при обслуговуванні рахунків скандально відомого фінансиста Джеффрі Епштейна.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram