Бiзнес
14 Березня 2021
1 024

Інвестиції з ризиком: Акції яких виробників електромобілів варто купувати під час їх падіння?

Трійка стартапів, що обіцяють у майбутньому досягти значних успіхів

Минулого року сектор електромобілів розвивався швидкими темпами та надавав інвесторам можливість купувати одні з найбільш прибуткових паперів. Однак протягом останнього часу ситуація змінилася у гіршу сторону. Найпомітніше це на прикладі Tesla, акції якої впали на 21% всього за п’ять тижнів.

Видання зазначає, на сектор електромобілів тисне безліч негативних чинників, серед яких можна виділити наступні:

• прибутковість бондів, що постійно зростає, змушуючи інвесторів переосмислити “надуті повітрям” ціни акцій;

• проблеми з постачанням напівпровідників, які змусили окремих виробників електромобілів тимчасово зупинити деякі виробничі конвеєри;

• побоювання щодо посилення конкуренції у сфері випуску електромобілів зі сторони Ford, General Motors і Volkswagen.

Попри нещодавню динаміку, ще є чимало компаній, акції яких варто купувати під час падіння.

Fisker: нова бомба на ринку електромобілів (ціна нижча за історичний максимум на 30,5%) 

Так само, як й інші нові стартапи електромобілів, які хочуть увійти на ринок, компанія Fisker вирішила стати публічною через процедуру злиття зі спеціалізованою компанією з цільового злиття й поглинання (SPAC), замість традиційного IPO.

Торги на біржі акціями компанії-виробника автомобілів, очолюваної Хенріком Фіскером, розпочалися 30 жовтня 2020 року після SPAC-злиття зі Spartan Energy Acquisition. Ринкова вартість Fisker становила $2,9 млрд.

Нещодавно курс акцій компанії Fisker знизився у межах широкомасштабного розпродажу акцій даного сектора. Після подорожчання на 94,5% за перші два місяці цьогоріч, з початку березня курс акцій FSR знизився на 22,2%.

На тижні акції Fisker коштували $22,18, що приблизно на 31% нижче їх рекордного значення у $31,93, зафіксованого 2 березня, коли капіталізація каліфорнійської компанії з виробництва електромобілів становила $6,5 млрд.

Наразі Fisker має достатній потенціал, щоб стати наступним великим відкриттям ринку електромобілів. Нещодавно ця компанія повідомила, що кількість оплачених замовлень її кросовера Fisker Ocean (ціна якого у базовій комплектації дорівнює $37,499 тис.) з середини жовтня зросла більш ніж на 500% і перевищила позначку $14 тис.

Для виробництва Ocean компанія Fisker уклала партнерську угоду з Magna International і планує розпочати випуск кросоверів у четвертому кварталі 2022 року. До речі, багатообіцяльним сигналом стало нещодавнє підписання Fisker угоди щодо партнерства з тайванською Foxconn, яка повинна допомогти в розробці другої моделі електромобілів Fisker.

Компанія Foxconn відома за її важливу роль у складанні iPhones для Apple. Виробництво моделі, яка ще не отримала назви повинно розпочатися наприкінці 2023 року. За прогнозами, річні обсяги випуску автомобілів перевищать 250 тис., а перша автівка зійде з конвеєра всього через 24 місяці.

Nio: китайський стартап з виробництва електромобілів, що розвивається шаленими темпами (ціна нижче за історичний максимум на 38,3%)

У березні 2020 року під час піку розпродажів через коронавірус курс акцій Nio знизився до мінімуму “ведмежого” ринку у $2,11. З того часу акції цієї компанії продемонстрували навдивовиж значне зростання.

В якийсь момент акції китайської компанії-виробника електромобілів зі штаб-квартирою в Шанхаї, яку називають китайською Tesla, збільшилися на понад 3000%. Це сталося, коли інвестори почали вкладатися у виробника на фоні очевидного різкого зростання постачань електромобілів.

Після того, як 11 січня курс акцій NIO досяг історичного максимуму у $66,99, він почав знижуватися, втративши майже 40%. Минулого тижня акції NIO коштували $41,35. Наразі ринкова капіталізація Nio становить $67 млрд.

Таким чином, компанія Nio — п’ятий у світі виробник автомобілів за ринковою капіталізацією. Найближчими місяцями він просто “приречений” на те, що курс акцій повернеться до нещодавніх максимумів завдяки зміцненню статусу як одного з лідерів на швидко зростальному ринку електромобілів Китаю.

На даний час цей виробник випускає три моделі автомобілів (тільки кросовери), а в четвертому кварталі Nio відвантажила 17,353 тис. автомобілів, що на 111% більше показника за аналогічний період 2019 року. За весь 2020 рік компанія поставила своїм клієнтам 43,728 тис. електромобілів, що в річному обчисленні більше на 113%.

До речі, це можна порівняти з постачанням на китайському ринку її конкурентів Li Auto й Xpeng, які за рік становили 32,624 тис. і 27,041 тис. відповідно.

Компанія Nio прогнозує, що кількість поставлених нею автомобілів у першому кварталі 2021 року коливатиметься в діапазоні 20-20,5 тис., що означатиме зростання на 421-434% проти аналогічного періоду 2020 року.

Минулого тижня компанія Xpeng надала прогноз, що у першому кварталі вона відвантажить 12,5 тис. автомобілів, а компанія Li Auto дала найнижчий з трьох конкурентів прогноз щодо постачання 10,5-11,5 тис. електромобілів.

Canoo: стартап з високими ризиками й потенціалом значного прибутку (ціна нижче за історичний максимум на 50,9%)

Canoo приєдналася до тих виробників електромобілів, які вирішили вийти на біржу за допомогою обміну “порожніх чеків”, здійснивши злиття зі спеціалізованою SPAC-компанією Hennessey Capital наприкінці минулого року. При цьому ринкова вартість Canoo становить $2,4 млрд.

Цей стартап з виробництва електромобілів базується у Лос-Анджелесі та був заснований наприкінці 2017 року внаслідок виходу невеликої групи співробітників зі складу Faraday Technology Future.

Торги акціями Canoo на біржі NASDAQ стартували 22 грудня 2020 року. Після того, як у перший день торгів було зафіксовано максимум у $24,9 за акцію Canoo, вони подешевшали майже на 51% і на завершення торгової сесії вівторка, 9 березня, торгувалися на позиції $12,22. Наразі ринкова капіталізація компанії становить $2,94 млрд.

Торги акціями цієї компанії залишаються високоспекулятивними. Попри це папери — одна з найбільш привабливих можливостей для інвесторів, які прагнуть заробити на зростанні акцій у секторі електромобілів найближчими роками.

Про це можна говорити, враховуючи потенціал компанії Canoo зі створення різних автівок на основі їх запатентованої, масштабованої платформи електромобіля з технологією електронного управління, яку називають “скейтбордом”.

Компанія використовує модель продажу електромобілів за підпискою зі щомісячною виплатою певної суми. Вона спеціалізується на випуску автомобілів, вантажівок, мініавтобусів і фургонів для надання їх в оренду та спільного користування.

Також компанія повідомила про розробку в майбутньому електропікапа. Перша модель пасажирського шатла Canoo буде запропонована клієнтам в обмеженій кількості 2022 року. Серійне виробництво електрофургона, або, як його називають, багатоцільового автомобіля доставки MPDV (Multi-Purpose Delivery Vehicle), стартова ціна якого становить $33 тис., заплановано на 2023 рік.

Джерело: Investing.com, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram