Новини
17 Квітня 2019
783

Інвестиції нерезидентів в українські ОВДП зростають

Портфель ОВДП у нерезидентів перевищив 25 млрд грн та ще більше сконцентрувався у гривневих інструментах

Обсяг інвестицій нерезидентів у ОВДП продовжив зростати та за підсумками минулого тижня склав 25,6 млрд грн, при цьому валютна частина портфелю зменшилася до 0,9 млрд грн після погашення валютних ОВДП.

Разом з іноземцями нарощували вкладення приватні українські інвестори, портфель яких перевищив 8 млрд грн. З початку року він зріс на 2,1 млрд грн, зокрема внаслідок гривневих ОВДП – на 1,1 млрд грн. Тобто відбувається поступове збільшення частки гривневих інструментів, хоча вона й досі становить менше третини всього портфелю.

Скоротився лише портфель банків внаслідок погашень значного обсягу як гривневих, так і валютних облігацій минулого тижня без реінвестування коштів.

Як вважають у компанії ICU, загальна тенденція інвесторів до збільшення в портфелях гривневих інструментів зберігається, адже за достатньо стабільного курсу гривневі ОВДП дозволяють отримувати високий рівень прибутку, а для приватних інвесторів ще й з пільгою в оподаткуванні.

Тому рекорди обсягів будуть оновлюватися, і незабаром портфель нерезидентів може перевищити $1 млрд.

Як раніше повідомляли Investory News, Рада Національного банку України визначила “недосконалість монетарного трансмісійного механізму через високу частку держбанків в банківській системі і дію ефекту витіснення, пов’язане зі значною часткою ОВДП в активах держбанків“, та рекомендувала правлінню НБУ враховувати це при прийнятті рішень щодо монетарної політики й в процесі макроекономічного моделювання й прогнозування.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram