Новини
28 Березня 2019
979

НБУ рекомендує скоротити об’єм ОВДП у портфелях держбанків

Рада Нацбанку також звернула увагу на ризикованість діяльності держбанків у сегменті роздрібного кредитування

Рада Національного банку України визначила “недосконалість монетарного трансмісійного механізму через високу частку держбанків в банківській системі і дію ефекту витіснення, пов’язане зі значною часткою ОВДП в активах держбанків”, та рекомендувала правлінню НБУ враховувати це при прийнятті рішень щодо монетарної політики і в процесі макроекономічного моделювання і прогнозування.

Як йдеться у заяві Ради НБУ за підсумками його засідання, присвяченого питанню держбанків, уряду дано рекомендації переглянути в перспективі орієнтир частки ОВДП у структурі активів з 25% в бік зниження, а також спростити доступ фізичних осіб до операцій з ОВДП.

Крім цього, Рада Нацбанку звернула увагу на ризикованість одночасної концентрації активності держбанків на сегменті роздрібного кредитування в середньостроковій перспективі та вважає за необхідне збільшити рівень спеціалізації банків з державною часткою для зниження присутності на однакових або суміжних сегментах ринку.

Ще однією рекомендацією Ради НБУ правлінню є розвиток ринку капіталів та інструментарію синдикованого кредитування держбанків з метою диверсифікації їх портфеля, що дозволяє знизити ризики “великих кредитів”, і інтенсифікувати роботу по реструктуризації NPL.

Згідно з даними НБУ та Мінфіну, на початок 2019 року на частку чотирьох банків з державною участю доводилося 59,7% активів всієї банківської системи України (1,14 трлн грн). Частка ОВДП в активах становила 29,7%.

Держбанкам в 2018 році вдалося скоротити частку непрацюючих кредитів до 67,9% з 71,1%.

Раніше Investory News повідомляли, що державні банки України в 2018 році здійснили реструктуризацію проблемних кредитів на суму 20,91 млрд грн. Крім того, держбанки списали 1,483 млрд грн, як безнадійну заборгованість за рахунок резерву.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram