Новини
17 Березня 2020
831

Інший формат: Українські банки переходять у режим надзвичайного стану

У Альфа-банку вже попередили, що тимчасово не видаватимуть готівковий долар

Національний банк України надав рекомендації банкам для мінімізації негативного впливу поширення коронавірусу на фінансову стабільність, банківську систему та економіку України.

Таким чином, наразі банкам рекомендовано забезпечити безперебійну роботу всіх дистанційних систем обслуговування та контакт-центрів, знизити тарифи на дистанційні та безготівкові послуги для заохочення населення до їх використання, проводити роз’яснювальну роботу з клієнтами щодо переваг використання дистанційних сервісів та безготівкових платежів.

Крім того, для збереження здоров’я працівників банків та їх клієнтів передбачити можливість дистанційної роботи персоналу на тих ланках операційного процесу, де це можливо, а також забезпечити  чіткий графік роботи банківських відділень з обов’язковими перервами протягом дня на дезінфекцію та провітрювання.

У НБУ зазначили, що банківська система продовжує працювати у звичайному режимі, і така ситуація зберігатиметься і надалі, у тому числі в регіонах, в яких запроваджено надзвичайну ситуацію. “Фінансова система сьогодні є достатньо стійкою, має запас капіталу та ліквідності. Тому вкрай важливим є ще й подолання вірусу панічних настроїв”, – наголосили в Нацбанку.

Тим часом з 16 березня Альфа-банк припинив продаж готівкового долара та видачу його клієнтам, повідомляється на сайті банку. Там такий захід називають  тимчасовим та пояснюють перебоями в постачанні банкнот готівкової валюти до України, в той час як попит на долар з боку населення зріс.

“Купівля валюти у населення – без змін. Обміняти валюту клієнти банку можуть онлайн у мобільному додатку банку”, – йдеться у повідомленні. Додається, що  операції з купівлі/продажу готівкового євро проходять у звичайному режимі.

Нагадаємо, Національний банк України знизив облікову ставку з 11% до 10% річних з 13 березня 2020 року.

А ще у Нацбанку повідомили, що банківська система надліквідна, її ліквідність досягає 200 млрд у гривні та $9 млрд у валюті. Цього буде достатньо, щоб задовольнити наприклад, попит зняття депозитів, якщо такий буде.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram