Новини
9 Жовтня 2020
1 097

Інфографіка: На Кіпрі найчастіше реєструються українські компанії з нерухомості, торгівлі та фінансів

Кіпрські компанії присутні у близько 30% українських юросіб з іноземними засновниками

Українські компанії у галузі нерухомості, торгівлі та фінансів найчастіше зустрічаються у кіпрському реєстрі, повідомляє БізнесЦензор.

Так, згідно з дослідженням бізнес-зв’язків між Україною та Кіпром, що проводилося аналітиками YouControl, Кіпр – це одна з юрисдикцій, яку часто використовують українські підприємці й олігархи для реєстрації свого бізнесу.

Кіпрські компанії присутні у близько 30% українських юросіб з іноземними засновниками та є популярним місцем серед інших юрисдикцій.

“0,86% товариств з обмеженою відповідальністю різних форм участі має у засновниках або бенефіціарів кіпрську компанію”, – зазначається у дослідженні.

Додається, що у приватних акціонерних товариствах (ПрАТ) ця цифра значно більша – кіпрський “слід” помітний у кожній п’ятнадцятій ПрАТ, в основному – у сферах важкої промисловості, страхування, нерухомості та комунікацій.

Юристи пояснюють присутність кіпріотів в акціонерних товариствах тим, що це – відгомін приватизації ще 90-х років, і в основному за цими кіпрськими компаніями стоять українські олігархи. “У 90-х в офшорних юрисдикціях ховалися реальні власники підприємств, наразі Кіпр – це скоріше “вікно в Європу”, – йдеться у дослідженні.

Як зазначила заступник виконавчого директора ГО “Центр протидії корупції “Олена Щербань, кіпрська юрисдикція для бізнесу має декілька переваг. “По-перше, це історично низька податкова ставка – нещодавно вона була підвищена, й наразі становить 12,5%, але все одно залишається найнижчою в Європі, завдяки чому зручно виводити капітал саме на Кіпр. По-друге, на Кіпрі використовується англійське право, що для структурування активів є дуже зручним і зрозумілим для бізнесу. По-третє, певний режим секретності для компаній і їх власників, а також можливість розподілити компанії за галузевим принципом: одна кіпрська компанія – одна галузь”, – пояснила вона.

Майже третина компаній у цьому списку – малий бізнес з показниками виторгу до двох мільйонів євро. А ось великий і середній бізнес з доступними показниками займають лише шосту частину, розподілившись порівну.

Нагадаємо, влада Кіпру у результаті чергової перевірки законності натуралізації в обмін на інвестиції вирішила позбавити громадянства семеро осіб.

Тим часом країни Карибського басейну через брак коштів почали знижувати ціни в рамках програми надання громадянства в обмін на інвестиції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram