Новини
2 Червня 2021
667

Інфляція в єврозоні досягла трирічного максимуму

Найвище зростання цін у травні зафіксовано в Люксембурзі, Литві, Естонії та Австрії

За підсумками травня інфляція в зоні євро становитиме, за попередніми оцінками, 2%, що стане максимальним показником з жовтня 2018 року, йдеться у повідомленні Статистичного управління ЄС (Eurostat).

Зазначається, що за підсумками квітня інфляція в єврозоні становить 1,6%. Прискорення інфляції відбулося через різке зростання цін на енергоносії у травні — на 13,1%. На другому місці за рівнем зростання цін опинився ринок послуг — 1,1%, потім промислові товари — 0,7% і сегмент продовольчих товарів, алкоголю й тютюну — 0,6%.

“З цієї причини показник базової інфляції — без урахування цін на енергоносії та продовольство — в єврозоні у травні становив 0,9%, місяцем раніше — 0,7%”, — йдеться у повідомленні.

Найвище зростання цін у травні зафіксовано в Люксембурзі (4%), Литві (3,5%), Естонії (3,1%) та Австрії (3%). Негативний показник інфляції у зазначений період відзначено в єдиній країні єврозони — Греції (-1,1%).

Деякі європейські ЗМІ вже наголосили, що вихід травневих даних щодо інфляції в єврозоні, які окрім іншого вперше з 2018 року наблизилися до максимально допустимого порогу ЄЦБ, може чинити тиск на монетарну політику європейської влади.

“Аналітики припускають, що з урахуванням даних щодо інфляції в США, яка стала максимальною з 2008 року, інвестори можуть бути стурбовані перспективами раннього згортання стимулювання економіки ЄС”, — зазначається у повідомленні.

Коментуючи травневі дані щодо інфляції, президент ЄЦБ Крістін Лагард і головний економіст ЄЦБ Філіп Лейн спробували заспокоїти ринок, заявивши, що вважають таку ситуацію тимчасовою.

“Немає ніякого зв’язку між будь-якими сплесками цін в економіці, що відкривається й тим, що відбувається з інфляційним трендом”,— зазначив пан Лейн.

Європейські біржі у вівторок, 1 червня, спокійно відреагували на публікацію травневих даних щодо інфляції, закрившись на 0,6-0,9% вище рівня закриття торгів у понеділок, 31 травня.

Тим часом інфляція в Україні прискорилася до 8,5%. Уряд прогнозує цього року показник у 7,3%, Нацбанк — 7%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram