Новини
4 Травня 2020
757

Індекс ділової активності українських компаній вперше опустився нижче 30 пунктів

Будь-яке значення показнику нижче за 50 – означає, що настрої бізнесу песимістичні

У квітні 2020 року індекс ділової активності українських компаній вперше знизився до рекордних 29,9 п. (у березні показник становив 45,8 п). Будь-яке значення індексу нижче за 50 пунктів сигналізує про переважання песимістичних настроїв бізнесу, про це йдеться у щомісячному опитуванні підприємств України, яке організовує Нацбанк.

Зазначається, що основною причиною падіння індексу стала пандемія коронавірусу та карантинні заходи, які обмежили можливості ведення бізнесу, як в Україні так і за кордоном. Аналогічні індекси в інших країнах демонструють схожу динаміку.

“Найпесимістичніші очікування у підприємств сфери послуг. Значна кількість компаній планує проводити скорочення працівників особливо у сфері будівництва або відправляє у відпустку власним коштом”, – йдеться у результатах опитування.

Усі компанії погіршили очікування щодо обсягів виробництва та продажів. Це стосується як тих підприємств, що працюють на внутрішньому ринку, так і експортерів. Водночас знизились очікування щодо цін на товари власного виробництва та послуги.

Як зазначив директор департаменту статистики та звітності НБУ Юрій Половньов, під час опитування багато підприємців наголошували про складність організації віддаленої роботи, а також згадували про проблеми зі сплатою податків (ЄСВ зокрема).

“Також бізнес наголошує про потребу у кредитних канікулах і підтримці від держави”, – підкреслив він.

Нагадаємо, згідно з опитуванням НБУ у січні 2020 року, бізнес прогнозував подальше економічне зростання та помірну інфляцію. При цьому майже 70% компаній планували підвищити заробітну плату, а понад 18% – скоротити штат.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram