Новини
17 Січня 2020
776

Опитування НБУ: Бізнес прогнозує подальше економічне зростання та помірну інфляцію

Майже 70% компаній планують підвищити заробітну плату, а понад 18% — скоротити штат

Українські компанії очікують на подальше економічне зростання і помірну інфляцію, свідчать результати опитування керівників компаній, яке провів Національний банк України (НБУ).

Рівень ділової активності підприємств. Індекс ділових очікувань (ІДО) на наступні 12 місяців становить 112,0% (у попередньому кварталі — 115,3%). Як повідомляється, попри незначне зниження у порівнянні з попереднім кварталом він залишається досить високим. Пожвавлення ділової активності очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім респондентів сільського господарства. Найоптимістичніші прогнози у підприємств видобувної промисловості та інших видів діяльності (телекомунікації, комп’ютерне програмування, інформаційні та інші послуги).

Рівень очікуваної інфляції залишився практично незмінним. Бізнес прогнозує темпи зростання споживчих цін через 12 місяців на рівні 7% (у третьому кварталі — 6,9%), що є досить близьким до середньострокової інфляційної цілі Національного банку (5+/-1% в.п.)

Очікування щодо курсу гривні продовжили поліпшуватися. Так, протягом цього року бізнес очікує курс на рівні 27,43 грн/$1.

Щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців залишаються досить високими — більше третини компаній (37,6%) очікують на їх зростання, ще майже половина (46,8%) вважає, що ці показники залишаться на тому ж рівні.

Більше третини компаній (36,6%) прогнозують зростання обсягів продажу товарів та послуг упродовж 2020 р. Лише 13,1% очікують їх зниження. Зростання загальних обсягів реалізації продукції очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім підприємств будівництва. Найвищі оцінки у підприємств торгівлі та інших видів діяльності.

Поліпшення свого фінансово-економічного стану протягом наступних 12 місяців очікують 28,0% компаній, погіршення — лише 9,4%. Поліпшення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім респондентів енерго- та водопостачання. Найвищими є очікування в підприємств торгівлі.

26,9% компаній прогнозують зростання обсягу інвестицій в обладнання. 12,2% підприємств очікують їх скорочення. Найвищі очікування щодо зростання інвестицій на машини, обладнання та інвентар у підприємств добувної промисловості, енерго- та водопостачання, транспорту і звʼязку.

18,5% респондентів очікують скорочення персоналу, а 16,9% навпаки — прогнозують збільшення кількості працівників. Скорочення персоналу очікують респонденти енерго- та водопостачання, сільського господарства, переробної промисловості та транспорту і зв’язку. Збільшувати штат планують підприємства інших видів діяльності, будівництва та торгівлі.

Збільшується кількість компаній (69,2%), які планують підвищувати зарплати своїм працівникам протягом цього року. Натомість лише 2,2% компаній планує скоротити заробітну плату. Найвищі очікування у підприємств переробної промисловості.

Частка компаній, що планує залучати кредити упродовж наступних 12 місяців, зменшилася до 41,9% (у попередньому кварталі — 43,4%). Найбільше таких підприємств у секторі енерго- та водопостачання.

Основним фактором, що за оцінками бізнесу обмежує спроможність нарощувати виробництво, залишаються занадто високі ціни на сировину та матеріали, а також енергоносії.

Нагадаємо, Нацбанк скасував норму щодо порядку використання поточних рахунків фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram