Драйв
17 Січня 2021
2 527

Ілюзія стартапу: Три історії про талановитих майстрів замилювати очі

Investory News зібрали цікаві приклади фінансових афер 

На фото: Тревор Мілтон під час презентації Nikola One

Ім’я знаменитого сербсько-американського вченого Ніколи Тесли буквально рвуть на частини: конкурентом бренду Tesla, що належить Ілону Маску, стала компанія Nikola, яка також мала намір освоювати нішу вантажівок майбутнього.

У 2016 році вона презентувала дизайн сідельного тягача (працює с напівпричепами) на електричному ходу Nikola One. Кожне з шести коліс в ньому передбачалося зробити провідним, а приводити їх у рух повинні були шість електродвигунів сукупною потужністю 1 тис. к/с.

Енергоозброєність машини, як заявлялося, дозволяла забезпечувати швидкість до 105 км/год при переміщенні 36 т вантажу.

Головною фішкою тягача стало електроживлення від паливних елементів, які споживають водень. Як відомо, електрика в таких батареях виробляється під час електрохімічної реакції, а єдиним вихлопом стає просто вода.

Цей прекрасний автомобіль повинен був надійти у виробництво у 2019 році, але є великі сумніви в тому, що він існує хоча б в одному робочому примірнику.

Великий скандал викликав витік інформації про те, що під час знімання проморолика Nikola One машина приводилася в рух попереднім закочуванням вантажівки на вершину схилу, — іншими словами, рухатися інакше, ніж під впливом земної гравітації, електроводнева вантажівка не вміє.

Тут з’явився й укол від побратима: Tesla звинуватила Nikola в патентуванні чужого дизайну для автомобіля, якого не існує в реальності. Підтвердженням того, що справи у Nikola погані, а суперекологічний тягач, ймовірно, так і не буде створений, став відхід з поста виконавчого директора компанії її засновника Тревора Мілтона.

На фото: Juicero в роботі

Наступний рецепт афери від американської компанії Juicero, заснованої у 2013 році в Сан-Франциско Дугом Евансом.

Еванс позиціював себе як прихильника здорового харчування і навіть керував мережею магазинів органічної їжі, але щось пішло не так, бізнес довелося покинути. І у підприємливого чоловіка з’явилася нова ідея: “Любите свіжовіджатий “органічний” сік? Він завжди буде у вас вдома. Просто купіть високотехнологічний прес холодного віджиму і тисніть сік із суміші протертих найсвіжіших овочів і фруктів, які підібрані спеціально для вас”.

Мікси для соків продаються тільки у фірмових пакетиках Juicero за ціною в чималі $5-7. Перед віджиманням прес сканує QR-коди на них, щоб, з’єднавшись з базою даних виробника інтернетом, перевірити автентичність і термін придатності.

Сам прес Juciero вийшов на ринок за ціною $699 (невже така просунута штука може коштувати дешево?). До 2015 року Juicero став по-справжньому модним. Прес можна було побачити не тільки в будинках, але й в дорогих готелях і ресторанах, а в газетах прославляли черговий стартап.

Прийшов час серйозних грошей. У перспективну компанію вклали $120 млн, серед інвесторів був навіть Google. Місце Еванса посів колишній президент Coca Cola North America Джефф Данн.

Однак момент істини настав, коли в короткому сюжеті телеканалу Bloomberg було показано, що сік з фірмового пакетика можна тиснути й руками — рівно з тим же результатом. І нехай прес на той час подешевшав до $399, він вже нікому не був потрібен. У 2017 році компанія Juciero припинила своє існування.

Одна справа — взяти багато грошей у кількох великих інвесторів (це ризиковано), інше — позичити потрошку у тисяч (ризик менше, а суми можуть виявитися порівнянними).

Саме тому техно шахраї нерідко залучають краудфандингові платформи, такі, наприклад, як Indiegogo, на якій у 2014 році був оголошений збір коштів на комунікаційний пристрій майбутнього — Dragonfly Futurefön. Його представляла компанія-стартап IdealFuture. Ідея всіляких портативних розкладачок-трансформерів у ті роки щойно з’явилась.

Свої концепти “малювали” навіть великі компанії з солідною репутацією. Втім, серйозного розвитку тренд не отримав.

Futurefön на дуже якісно зроблених відео, яких дотепер повно в мережі, показувався у вигляді смартфона-трансформера, який розкладається в невеликий комп’ютер з QWERTY-клавіатурою і двома екранами — вони могли діяти й порізно, і як єдине ціле. Мав бути також і тонкий висувний тачпад.

Окремою фішкою була можливість виводити на один екран інтерфейс Windows, а на іншій — Android.

Засновник IdealFuture Джефф Бет не був у чистому вигляді шахраєм. Його дійсно цікавила кар’єра комп’ютерного дизайнера, і він не раз проектував всілякі гаджети — ось тільки жодним із них компанії-виробники не зацікавилися.

Тож Джефф став поступово освоювати “порівняно чесні способи відбирання грошей у населення”. Нарешті прийшов час намалювати щось дуже запальне і зібрати під це грошей з наївних гаджетоманів.

Тільки на Indiegogo під Futurefön вдалося залучити $725 тис. А потім компанія зникла. З рук це, однак, хитромудрому стартаперу не зійшло. Врешті-решт його “дизайном” зацікавилися правоохоронні органи, і у 2019 році Бет постав перед судом. В його справі — численні випадки шахрайства.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram