Новини
6 Грудня 2019
1 095

Ідеальний запуск: SpaceX вивела у космос пивоварню для екіпажу

Загалом ракета Falcon 9 з капсулою Dragon відправила на МКС понад 2,6 тонни вантажу

SpaceX, співпрацюючи з NASA в рамках 19-ї місії з комерційного постачання Міжнародної космічної станції, запустила з мису Канаверал у Флориді ракету Falcon 9 (70 м довжини та 550 т. вагою) з капсулою Dragon.

Таким чином, на МКС було відправлено понад 2,6 тонни вантажу, призначеного для екіпажу. До слова, це був ювілейний 75-й запуск Falcon 9.

Зазначається, що вантажний корабель уже двічі побував у космосі – у 2014-му та у 2017 році. “Цього разу SpaceX використовувала першу сходинку версії Block 5, фінальної модифікації, яка запускалася вперше”, – повідомляє TechCrunch.

І додає, що через декілька хвилин після запуску автоматика її м’яко посадила на плавучу платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані.

Dragon везе екіпажу обладнання та сировину для пивоваріння від компанії Аnheuser-Busch. “Експеримент покаже вплив мікрогравітації на проростання ячменю”, – йдеться у повідомленні.

Серед іншого вантажу – док-станція RiTS, своєрідний “робот-готель”, який закріплять зовні МКС. “Сховище дозволить економити багато часу, сил й енергії при використанні роботизованих інструментів у відкритому космосі, забезпечить їм тепловий/фізичний захист від випромінювання та мікрометеоритів”, – пояснили у компанії.

Також на борту японська система HISUI, з допомогою якої можна отримувати зображення Землі наступного покоління, апаратура для дослідження горіння в замкнутому просторі, перший мексиканський студентський кубсат AztechSat-1, та пара інших американських наноспутників – SORTIE і CryoCube.

Зазначається, що Dragon досягне МКС до неділі, 8 грудня, після чого екіпаж станції здійснить захоплення корабля з допомогою маніпулятора Canadarm2 і пристикує його до модуля “Гармонія”. “Він пробуде на станції близько чотирьох тижнів, за цей час його розвантажать і помістять в нього понад 1,7 тонни вантажу, призначеного для повернення на Землю. В основному це будуть результати експериментів”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, влітку SpaceX відправила на орбіту 24 супутники за програмою Міноборони США Space Test Program-2 та контейнери з прахом.

А наприкінці вересня SpaceX презентувала на стартовому майданчику в Техасі багаторазовий космічний корабель Starship, який зможе перевозити до 100 осіб та вантаж на Марс та Місяць.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram