Новини
26 Жовтня 2021
798

Гроші на мистецтво: Заснований українцем акселератор Fuelarts залучив $500 тисяч

За останні два роки Art+Tech-стартапи отримали половину від загального обсягу інвестицій в індустрію

Фото: Денис Белькевич та Роксанна Зарнегар/ Fuelarts

Art+Tech-акселератор Fuelarts, що заснований восени 2019 року, закрив посівний раунд фінансування обсягом $500 тис. від приватних інвесторів. Серед них — американські колекціонери та інституціонали, зокрема Катя Коен, засновник венчурного фонду Amedeo Global, ментор 500 Startups & Techstars, повідомляє Ain.ua.

Зазначається, що отримані інвестиції підуть на розвиток рішень для артринку в галузі гейміфікації, цифрового мистецтва, враховуючи NFT, й технологічних рішень для гравців ринку.

Fuelarts базується в Нью-Йорку. Його презентація 2019 року відбулася у межах конференції Deloitte Art & Finance у Монако. Засновник та генеральний директор — Денис Белькевич, артекономіст, консультант з інвестування та управління предметами мистецтва.

Співзасновником, членом правління та ментором проєкту є Роксанна Зарнегар, професор інституту Sotheby’s у Нью-Йорку, колишній виконавчий директор аукціонного будинку Christie’s в Америці. Також обіймала посаду віцепрезидента найбільшої онлайн-платформи з мистецтвом Artnet.

За словами Дениса Белькевича, завдяки бурхливому розвитку онлайн-аукціонів та цифрового NFT-мистецтва, пандемія якісно змінила правила гри та відкрила нову еру експоненціального зростання Art+Tech-ринку.

Так, згідно з дослідженням Fuelarts, за 2020-2021 роки інвестори вклали в Art+Tech-стартапи половину ($380 млн) від загального обсягу інвестицій в індустрію за останні 20 років ($640 млн).

“Наразі ринок готовий, але Art+Tech-стартапи важко знаходять сфери, в яких вони могли б активно розвиватися. У більшості музейних програм їхні бізнес-ідеї не реалізуються, а у традиційних акселераторах рідко розуміють артспецифіку та намагаються “знов винайти Uber”. Унікальність Fuelarts полягає у його нішевій природі, ув’язненій на сферу Art+Tech”, — коментує Белькевич.

Як зазначили представники Fuelarts, створення акселератора в пандемію продиктувало й особливу бізнес-модель роботи зі стартапами першого батча. Fuelarts запропонував приватну акселерацію: супровід стартапів двома-трьома менторами до моменту відновлення ринку. Як наслідок чотири стартапи вирішили пройти акселерацію в такому форматі, відстежуючи зміни на ринку мистецтва, реагуючи на нововведення та поведінку колекціонерів.

Раніше Investory News писали, що аукціонні будинки переводять свою роботу у смартфони. Зокрема Sotheby’s у 2020 році таким чином зібрав понад $5 млрд.

Про історію митця, роботи якого мають велику популярність на аукціонах, можна прочитати в матеріалі Investory News “Король поп-арту Енді Воргол: Людина, яка поставила мистецтво на конвеєр”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram