Новини
20 Листопада 2023
324

GraphCast прогнозує погоду швидше та точніше синоптиків

Нова нейромережа від Google розроблена компанією Deepmind

Дослідження, опубліковане у журналі Science показало, що нейромережа, розроблена британською компанією Deepmind, що належить Google, вперше перевершила традиційні прогнози погоди, якими керує Європейський центр середньострокового прогнозування.

Штучний інтелект менш як за хвилину генерує точний прогноз на 10 днів уперед. У дослідженні говориться, що це якісний прорив у прогнозуванні погоди.

За словами віцепрезидента Deepmind з досліджень Колі Пушміта, точне прогнозування погоди — одна з найскладніших проблем, над якою людство працювало довгий час. І якщо звернути увагу на зміни клімату, що відбулися протягом останніх кількох років, прогнозування стає дуже важливим завданням.

Нейромережа GraphCast навчена на основі даних про погоду за 39 років, отриманих від Європейського центру середньострокових прогнозів погоди (ECMWF). І дослідження показало, що штучний інтелект GraphCast дає точніший прогноз на 3-10 днів у порівнянні з прогнозом від ECMWF.

Розробники проєкту зазначили, що нейромережа GraphCast довела свою ефективність, коли на три дні раніше традиційного прогнозу передбачила, де ураган Лі, що обрушився на Північну Америку на початку цього року, вийде на сушу. Крім того, використання нейромережі для прогнозування погоди є набагато дешевшим методом, який працює без використання потужних і дорогих суперкомп’ютерів.

Нагадаємо, Spotify використовуватиме ШІ від Google.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram