Новини
31 Жовтня 2023
296

Google отримала звинувачення у монополізмі

Компанія заплатила $26 мільярдів, щоб стати пошуковою системою за умовчанням

Google заплатила $26 млрд у 2021 році, щоб стати пошуковою системою за умовчанням у браузерах та телефонах, повідомляє CNBC.

До цього Google заплатив Apple $18 млрд 2021 року за те, щоб вона залишалася пошуковою системою за замовчуванням на iPhone. Як стало відомо, корпорація платить далеко не лише Apple. Загалом у 2021 році було витрачено $26 млрд на аналогічні угоди з виробниками пристроїв, йдеться у слайді, оприлюдненому у рамках федерального антимонопольного розгляду проти компанії.

Міністерство юстиції США та коаліція генеральних прокурорів штатів звинуватили IT-гіганта в порушенні антимонопольного законодавства, стверджуючи, що Google використовує своє панівне становище, усуваючи своїх конкурентів від ключових каналів поширення, таких як веббраузер Safari від Apple. Скільки грошей Google заплатила конкретним компаніям та партнерам за те, щоб вони були пошуковою системою за замовчуванням на своїх платформах, невідомо, але угода з Apple, найімовірніше, становила найбільшу частку від цієї суми.

“Google щорічно платить мільярди доларів дистриб’юторам, включаючи виробників популярних пристроїв, таких як Apple, LG, Motorola та Samsung; великим операторам бездротового зв’язку в США, таким як AT&T, T-Mobile та Verizon; та розробникам браузерів, таким як Mozilla, Opera та UCWeb, за забезпечення статусу за умовчанням для своєї спільної пошукової системи і, у багатьох випадках, за те, щоб конкретно заборонити контрагентам Google мати справу з конкурентами Google”, — йдеться у скарзі Міністерства юстиції США.

Попри звинувачення, корпорація вважає угоди щодо налаштування пошуковика за умовчанням законними, оскільки вкладені кошти йдуть на підтримку конкурентоспроможності свого пошукового та рекламного бізнесу. І зазначає, що за бажання користувачі, як і раніше, можуть змінити свою пошукову систему за замовчуванням кількома клацаннями миші.

Нагадаємо, у Google Пошук з’явилася нова функція.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram