Новини
5 Липня 2022
425

Головним джерелом відновлення України стануть конфісковані активи рф

Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Європа стратегічно зацікавлена ​​у наданні допомоги Києву

Вартість відновлення України після вторгнення росії може сягнути $750 млрд, і багаті росіяни мають допомогти покрити ці витрати, заявив у понеділок прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє Голос Америки.

“Ми вважаємо, що основним джерелом відновлення мають стати конфісковані активи росії та російських олігархів”, — сказав він на конференції у Лугано (Швейцарія), посилаючись на оцінки, згідно з якими заморожені російські активи оцінюються у $300-500 млрд.

“Російська влада розв’язала цю криваву війну. Вони викликали масові руйнування, і вони мають за це нести відповідальність”, — констатував Шмигаль.

Виступаючи на конференції з відновлення України, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄС створить центральну платформу для координації зусиль щодо відновлення України, а також допоможе закріпити статус України як кандидата на членство в ЄС.

“З початку війни ЄС мобілізував близько €6,2 млрд ($6,48 млрд) фінансової підтримки, — сказала фон дер Ляйєн. — Буде ще більше. Ми братимемо суттєву участь у середньостроковому та довгостроковому відновленні (України)”.

Фон дер Ляйєн додала, що після багатьох років тісної співпраці з Україною Європа несе особливу відповідальність і стратегічно зацікавлена ​​у наданні їй допомоги.

“Мета кремля — військове, політичне та економічне знищення України, — сказала вона. — Вони хочуть підірвати саме існування України як держави. Ми не можемо дозволити та не дозволимо цьому статися”.

За словами фон дер Ляйєн, платформа визначатиме потреби в інвестиціях та спрямовуватиме ресурси, об’єднавши країни, приватний сектор, громадянське суспільство, а також міжнародні організації, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк.

Для допомоги у відновленні України Європейський інвестиційний банк пропонує структуру фінансування, яку раніше використовували під час пандемії COVID-19.

Президент України Володимир Зеленський привітав зусилля щодо відновлення.

“Відновлення України — це відновлення принципів життя, відновлення простору життя, відновлення того, що робить людей людьми”, — сказав він, виступаючи з відеозв’язку.

Нагадаємо, що Україна готує міжнародну угоду для конфіскації російських активів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram