Новини
21 Лютого 2020
1 091

“Голландський” аукціон: ФГВФО продав 5-мільярдний пул з дисконтом 96%

Серед активів – переважно борги Костянтина Жеваго

У четвер, 20 лютого, Фонд гарантування вкладів (ФГВФО) провів “голландський” аукціон з продажу пулу активів банку “Фінанси та кредит”, ВТБ Банку, Діамантбанку, банку “Траст”, Родовід Банку, до складу якого увійшли права вимоги на 5 млрд грн, повідомляє Finbalance.

Стартова ціна пулу становила 984 млн грн. Переможцем аукціону з пропозицією 216,6 млн грн стало ТОВ “Фінансова компанія “Фін-Інвест”.

За даними ФГВФО, в проданому пулі активів – 60 кредитів юридичних та фізичних осіб (середня прострочка – 8 років). “Серед них – у  тому числі права вимоги банку “Фінанси та кредит” на 2,4 млрд грн за кредитним договором №1145м-01-07. Позичальник – ТОВ “Торговий дім Вагонзавод”, поручитель – ПАТ “Стахановський вагонобудівельний завод”, який пов’язували з Костянтином Жеваго”, – пише видання.

І додає, що також у складі пулу – права вимоги банку “Фінанси та кредит” на 1,6 млрд грн за кредитним договором №1262м-08. “У цьому випадку позичальник – ПрАТ “Укренергозбут”, поручитель – ПрАТ “Росава”, що пов’язане знову ж таки з Костянтином Жеваго”, – зазначає видання.

У держреєстрі засновником ТОВ “Фінансова компанія “Фін-Інвест” вказане ТОВ “Група Ельбрус”, а кінцевим бенефіціаром – Сергій Дмітрієв.

За даними “Укртрансгазу”, ТОВ “ФК “Фін-Інвест” пред’являє до нього вимоги на 2,3 млрд грн й домоглося арешту всіх рахунків й активів вказаної держкомпанії. “При цьому з рахунків “Укртрансгазу” було примусово списано 50 млн грн”, – йдеться у повідомленні.

Видання нагадує, що суперечка “Уктрансгазу” й ТОВ “ФК “Фін-Інвест” стосується постачання газу споживачам згаданого вище “Укренергозбут” на початку 2000-х років. “В “Укртрансгазі” називали дії “Укренергозбуту” і ТОВ “ФК “Фін-Інвест” такими, що мають ознаки шахрайства. У зв`язку з цим держкомпанія звернулася до ДБР і НАБУ”, – зазначає видання.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2019 року у НБУ розпочали примусове стягнення 1,5 мільярда гривень з Жеваго. Загальний обсяг заборгованості банку “Фінанси та Кредит” перед регулятором становить 6,6 млрд грн.

А наприкінці січня суд “заморозив” акції Полтавського ГЗК у зв’язку зі справою Костянтина Жеваго.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram