Новини
26 Грудня 2019
878

Процес пішов: У НБУ розпочали примусове стягнення 1,5 мільярда гривень з Жеваго

Загальний обсяг заборгованості банку “Фінанси та Кредит” перед регулятором становить 6,6 мільярда гривень

Контекст. У четвер, 26 грудня, Національний банк України (НБУ) отримав виконавчі листи та звернувся до Державної виконавчої служби (ДВС) для реалізації рішення Шевченківського районного суду від 1 жовтня 2019 року щодо стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та Кредит” Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Нацбанку, про це йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

Що вимагають. Як заявив Сергій Бойко, начальник відділу судової роботи з проблемними активами, Нацбанк вживатиме всіх можливих правових заходів для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку.

“У даний час загальний обсяг заборгованості банку “Фінанси та Кредит” перед Національним банком за всіма кредитами рефінансування становить 6,6 млрд грн”, – зазначив він.

І уточнив, що за очікуваннями Нацбанку частково заборгованість буде погашено внаслідок стягнення коштів безпосередньо з Жеваго (фінансового поручителя за кредитами рефінансування) і підконтрольних йому компаній – майнових поручителів, до яких центробанк також подав близько 30 судових позовів.

Дії Жеваго. У центробанку додали, що Жеваго намагався оскаржити рішення суду, але не сплатив вчасно судовий збір, у зв’язку з чим Київський апеляційний суд 13 грудня повернув без розгляду його апеляційну скаргу.

“Це дозволило НБУ звернутися в ДВС щодо примусового виконання рішення суду райсуду”, – йдеться в повідомленні.

Рішення суду. Нагадаємо, Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення про стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та Кредит” Жеваго 1,539 млрд грн на користь Національного банку України в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування.

Водночас суд відмовив Жеваго у зустрічному позові про визнання недійсним договору поруки, укладеного з НБУ.

Передісторія. У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку “Фінанси та Кредит”, уклав з НБУ договір поруки щодо погашення кредитів рефінансування щодо ряду кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання з погашення заборгованості фінансової установи перед центробанком.

Як пише Інтерфакс-Україна, оскільки Жеваго продемонстрував небажання сумлінно виконувати взяті на себе зобов’язання за договором поруки, в грудні 2015 року НБУ звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.

“Центробанк зазначає, що фактично судовий процес тягнувся майже 3,5 роки, оскільки опонент використав усі можливості для затягнення процесу”, – пише видання.

НБУ 17 вересня 2015 року прийняв рішення про віднесення банку “Фінанси та Кредит” до категорії неплатоспроможних. На момент прийняття цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

Раніше Investory News писали, що на початку грудня суд дозволив арештувати колишнього народного депутата Костянтина Жеваго, якого підозрюють у відмиванні грошей і розкраданні 2,5 млрд грн банку “Фінанси та кредит”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram