Новини
30 Травня 2019
1 193

Глава Google вдруге відмовився від винагороди у вигляді акцій

Cундар Пічаї вважає, що йому і так багато платять

Виконавчий директор Google Сундар Пічаї вже понад два роки не отримує винагороди за роботу у вигляді акцій. Минулого року він від неї відмовився – пояснив, що “йому й так вже досить платять”. Сундар Пічаї обмежується зарплатою, яка становить $650 тис. на рік, пише Bloomberg, посилаючись на джерело, що знайоме з ситуацією. Зазначається, що розмір і вартість пакета, від якого відмовився Пічаї, невідомі.

“Раніше топ-менеджер вже отримав сотні мільйонів доларів винагороди й ще один великий чек міг викликати дискусії в суспільстві”, – пише Bloomberg. Видання зазначає, технологічні компанії все частіше стають об’єктами критики через нерівності доходів високопоставлених і рядових співробітників.

“На одних із загальних зборів співробітник дійсно питав керівництво, чому Пічаї отримує сотні мільйонів доларів, тоді як багато працівників не можуть дозволити собі жити в Кремнієвій долині”, – розповіли виданню джерела, знайомі з ситуацією.

Bloomberg зазначає, що Google відома щедрістю до талановитих співробітників. “У 2014 році до Пічаї перейшла частина обов’язків співзасновника компанії Ларрі Пейджа. Тоді він отримав пакет акцій вартістю близько $250 млн. Наступного року, ставши виконавчим директором Google, він отримав акції ще на $100 млн. У 2016 році винагорода Пічаї склала майже $200 млн. Кілька років Пічаї був одним з найбільш високооплачуваних керівників компанії”, – нагадує видання.

І додає, що вже цього року посада CEO компанії перетворилася на “політичне мінне поле” – спочатку співробітники виступили з протестом проти еміграційної політики Дональда Трампа, потім інженер Google Джеймс Деймор заявив, що в компанії упереджено ставляться до прихильників консервативних поглядів, що призвело до скандалу.

“У 2018 році співробітники компанії висловилися проти роботи з військовими структурами та створення цензурованого пошукача для Китаю. У тому ж році тисячі працівників покинули Google, тому що компанія виплатила великі бонуси керівникам, раніше звинуваченим в сексуальних домаганнях”, – йдеться у повідомленні.

Професор Стенфордської вищої школи бізнесу Девід Лекер, який досліджує корпоративне управління, зазначив, що можливо, Сундар Пічаї подивився на цифри й сказав: “Мені вистачить”. “А можливо, він намагався вплинути на те, як отримання ним грошей буде виглядати зі сторони”, – прокоментував виданню Девід Лекер.

Bloomberg пише, що відносно Google критика надходить і зовні: наразі проводиться розслідування кількох антимонопольних служб по всьому світу. “У США напруженість викликають розмір компанії, її вплив і доступ до особистих даних людей. На цьому фоні співзасновники Ларрі Пейдж і Сергій Брін відійшли від щоденного управління компанією, а колишній виконавчий директор Ерік Шмідт залишає її раду директорів”, – зазначає видання.

Раніше Investory News писали, гендиректор Xiaomi Лей Цзюнь отримав премію майже в $1 млрд і відразу її віддав на благодійність. Передача акцій є доповненням до інших платежів, до яких входить заробітна плата і дивіденди – точна сума не відома. Бонус Лею Цзюню на основі акцій зроблений в знак його восьмирічної “відданості” компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram