Новини
3 Вересня 2021
852

“Гаражна” селекція: В Україні 80% сортів винограду вирощують любителі

Виробники не розкривають технологію виробництва і вирощування своїх сортів

80% столових сортів винограду відносяться до незареєстрованих аматорських. В Європі, де вирощують 5-10 сортів винограду, покупець віддає перевагу сорту кишмиш, а українці — великій ягоді різних сортів. Про це розповів виноградар-селекціонер Михайло Гнатюк на конференції “Золоте гроно 2021” у Запоріжжі, пише AgroPortal.

“Це все гаражна, неперевірена селекція, народна творчість. Хто як уміє, так і заробляє. Торік у мене “зайшло” 100 гібридних форм. У нас покупець розпещений”, — зазначив Михайло Гнатюк.

За його словами, такі гібридні форми недовговічні. Так, за 20 років асортимент винограду повністю оновився, але селекціонер вважає, що сорти конкурентні, всупереч відсутності державної підтримки.

Представники Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова НААН України готові співпрацювати з народними селекціонерами й переводити гібридні форми в сорти, які будуть включені до реєстру.

“Аматорська селекція в Україні розвивається дуже активно. Представлена ​​велика кількість сортів різних напрямків. Однак виробники не розкривають технологію виробництва і вирощування своїх сортів. Вони кажуть про екологічність, але я ставлю це під сумнів, та чи інша обробка біо- або хімічним препаратом в будь-якому випадку відбувається”, — розповіла молодший науковий співробітник відділу селекції та ампелографії Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова Марина Федоренко.

За її словами, щоб вирощувати виноград було вигідно, його собівартість повинна складати 50% від ціни реалізації.

Тим часом після збирання врожаю соняшнику в Україні буде спостерігатися зниження цін на соняшникову олію. Цьогоріч очікується кращий врожай за останні 30 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram