Бiзнес
13 Січня 2021
2 581

Galeries Lafayette: Законодавиця сучасної моди

Величезний торговий центр — друге за відвідуваністю місце Парижу

У 1893 році двоюрідні брати з Ельзасу, Теофіль Бадер та Альфонс Кан, вирішили створити магазин модних новинок у маленькій галантерейній лавці площею 70 кв. м, розташованій на розі вулиць Лафайєт та Шоссе д’Антен.

Завдяки плануванню простору, при якому клієнти рухалися вздовж прилавків, з’явилася назва Galeries Lafayette. Задум був сміливий, а місце розташування ідеальним. Центр міста поруч з Оперою та Великими бульварами був улюбленим місцем відпочинку парижан. А до сусіднього вокзалу Сен-Лазар кожен день линули покупці з провінції.

Подальший успіх був закономірний: новаторський підхід до торгівлі, розташування виробів на великих прилавках, наявність цінників і регулярних розпродажів, які були в новинку в ті часи, зіграли свою роль. Також тут проводилися раніше не бачені PR-кампанії за участю відомих персон.

У 1896 році компанія повністю придбала приміщення за адресою вулиця Лафайєт 1. А у 1903 році — будівлі під номерами 38, 40 та 41 на бульварі Осман та 15 на вулиці Шоссе д’Антэн. Сучасну будівлю універмагу було відкрито у 1912 році. Вражали розкіш та багатство оздоблення. Оформленням займалися кращі художники-декоратори. Головні сходи створені майстром Луї Мажорелем за зразком сходів Гранд-опера. Вітражний купол в неовізантійському стилі висотою 43 м, роботи Жака Ґрюбера, внесено до списку історичних пам’яток Франції.

Торговельна площа збільшилась удвічі, але нововведення на цьому не закінчилися. Поряд з магазинами з’явилися чайні салони, зал для читання та зал для паління. З тераси, розташованої на верхньому поверсі будівлі, відкрився шикарний панорамний вид на Париж. Видовищні вітрини приваблювали відвідувачів. Завдяки цьому шопінг став формою відпочинку.

Теофіль Бадер вдався ще до однієї новаторської хитрості, щоб пропоновані товари в його магазині завжди мали попит. Він заснував цехи для випуску одягу під ім’ям “Lafayette”, а ідеї черпалися зі світського життя.

У компанії художниці він відвідував театри, оперу, перегони та інші популярні заходи, де було багато заможних людей. Бадер видивлявся в натовпі цікаві деталі жіночого вбрання, а художниця їх непомітно замальовувала. Потім їх злегка видозмінювали, швидко шили та виставляли в продаж. Новинки миттєво розкуповувалися, а торговий дім став законодавцем моди.

У 1919 році на дах Galeries Lafayette в рамках рекламної компанії приземлився справжнісінький літак. Акція пройшла вдало, пілот Жюль Ведрін отримав від організаторів винагороду в розмірі 25 тис. франків і став першим повітряним правопорушником. За політ над Парижем на малій висоті пілотові довелося заплатити штраф.

Щоб підігріти інтерес публіки ще більше, в 1922 році відкривається цех зі створення предметів прикладного мистецтва. Тепер крім нарядів торгові ряди пропонували кераміку, меблі, тканини, шпалери та килими. Асортимент був розрахований на покупців з високим і середнім достатком. Дизайнери-близнюки Жан і Жак Адне стали першими дизайнерами Галереї.

Магазин постійно розширював свій асортимент: до традиційного товару була додана окрема чоловіча мода, окремі меблі, іграшки та предмети сервісного обслуговування.
Всупереч фінансово-економічній кризі 1929 року Galeries Lafayette знову збільшує свою площу на бульварі Осман. Реконструкція була завершена у 1932 році архітектором П’єром Пату, інтер’єр набув елементи стилю модерн.

З 1941 до 1944 роки торговельний дім було конфісковано у власників фашистами. На період окупації справжні власники універмагу були відсторонені. Після важких років Другої світової війни починається економічне відновлення компанії.

Після війни Галерею було модернізовано і на Різдво 1951 року відбулося відкриття найвищого в Європі ескалатора. На честь цієї події в торговому центрі відбувся концерт співачки Едіт Піаф.

У 1959 році будівля зросла на два поверхи. Цими роками почалася активна ера імпорту та виставок іноземних товарів. Перша, присвячена італійській продукції, відбулася у 1953 році. Ідея виявилася вдалою. Далі відбулися виставки виробів з Америки, Африки, Індії та навіть СРСР.

На початку шістдесятих років молоді стилісти створюють прет-а-порте, що поєднує високу моду і традиційний стиль. Кожен сезон Galeries Lafayette відкривала молоді таланти, надаючи в їх розпорядження маленькі бутики або прилавки в торговому центрі. Першим дизайнером в 1962 році стала Лора, в майбутньому Соня Рікель. За нею послідували такі особистості як Даніель Ештер, П’єр Карден, Кашарель, Ів Сен-Лоран і Дороте Біс.

Завдяки сміливим експериментам з боку керівництва і модельєрів, сьогодні магазини універмагу Galeries Lafayette вражають розкішшю, пишнотою та неповторністю вишуканих речей, створених для цінителів всього виняткового.

У 1969 році на вулиці Могадор відкривається “Клуб двадцятирічних” — новий магазин з товарами для молоді. Цей майданчик вперше об’єднав кілька типів продукції: одяг, універсальний магазин, музичні товари, адаптовані під певний стиль життя. Пізніше, будівля Galeries Lafayette стала магазином чоловічої моди, в якому у 1990 році відкрився бутік Лафайет Гурме. Так, Galeries Lafayette стала першим міським торговим центром з усіма зручностями, який об’єднував магазини, послуги, парковку та прямі виходи до станцій метро.

У 1974 році з демонтажем парадних сходів була перегорнута чергова сторінка історії магазину. А десять років по тому центральна частина нижнього поверху була перетворена для розміщення в ній престижних бутиків.

З 80-років торговим домом влаштовувалися фестивалі моди. Переможцю вручався Оскар за кращу дизайнерську модель, створену для Galeries Lafayette. Серед них фігурували такі особистості, як: Карл Лагерфельд, Роберт Вільсон, Жером Саварі тощо. Через чотири роки була організована виставка “У Франції є таланти” на честь відкриття поверху дизайнерів.

У 2001 році було розпочато співпрацю з фотографом та рекламним відеорежисером Жаном-Полем Гудом для роботи над рекламним іміджем компанії. Він створив новий імідж марки з його рекламними кампаніями, які руйнують усі стереотипи.

Згодом магазин Marks&Spencer на бульварі Осман стає торговим центром Lafayette Maison після того, як компанія скупила всі їх французькі магазини. З цього моменту універмагу належать три торгові будівлі на бульварі Осман: Центральний універсальний магазин — Lafayette Coupole, для чоловіків — Lafayette Homme і магазин товарів для затишного будинку — Lafayette Maison.

Galeries Lafayette зробила свій внесок в розвиток мистецтва. Саме тут у 2001 році відкрився простір Galerie des Galeries — культурний майданчик, який знайомить відвідувачів універмагу з сучасним мистецтвом. Протягом року тут проводять чотири експозиції, на яких можна побачити роботи нових французьких і зарубіжних художників, іноді проходять і музичні концерти.

Усвідомлюючи цінність, яку привносить дизайн, а також його роль в демократизації краси, Галерея залишається вірна своїм принципам, організовуючи численні благодійні акції. Вона підтримує установи, які допомагають сучасним художникам і дизайнерам, такі як Центр Помпіду, Музей сучасного мистецтва та інші.

Galeries Lafayette — це сімейне підприємство, яке належало п’яти поколінням однієї родини. Вона пройшла крізь епохи, війни та фінансові кризи, довівши свою здатність постійно оновлюватися.

В універмазі регулярно проводяться безкоштовні покази мод, у відділах, де представлені косметичні бренди часто можна скористатися безкоштовними сеансами візажистів.

Galeries Lafayette випускає товари під власними марками: серед них дитячий одяг Cadet Rousselle, Kid’s Graffiti, Miss Avant Première та одяг прет-а-порте Version Originale.

Новорічна ялинка, яка щорічно встановлюється в Галереї, одна з найшикарніших у світі. Кожен раз над її оформленням працює команда дизайнерів. Її підвішували верхівкою вниз, прикрашали блискучими кристалами Сваровські, декорували найдорожчими і красивими прикрасами. Результат кожного разу просто приголомшливий.

У 2011 році в Галереї відбулося найграндіозніше на той час у Франції модне шоу за участю 800 непрофесійних моделей. Вони були відібрані з 10 тисяч кандидатів. Зачіски учасницям робила команда L’Oreal, а макіяж — Yves Saint Laurent. В ході цього дефіле було встановлено рекорд за кількістю дівчат у весільних сукнях, які виступають в рамках одного модного шоу. Свої вбрання продемонстрували глядачам одразу 65 наречених.

Galeries Lafayette розрослася до мережі, торговельні центри якої розташовані у всій Франції, а також в інших містах світу: Дубаї, Абу Дабі, Касабланка, Москва та Берлін.

Джерело: haussmann.galerieslafayette.com, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram