Новини
24 Жовтня 2022
583

Фотонний чип нової конструкції передає дані з рекордною швидкістю

Він дозволяє передати весь інтернет-трафік за пів секунди

Вкотре побито рекорд швидкості передачі даних з використанням джерела світла та оптичного чіпа. Інженери передавали дані з неймовірною швидкістю 1,84 петабіту за секунду (Пбіт/с), що майже вдвічі перевищує глобальний інтернет-трафік за секунду, повідомляє ITC.

Для уявлення, 1 петабіт — це мільйон гігабітів. Це у понад 20 разів швидше, ніж ESnet6, майбутнє оновлення наукової мережі, що використовує NASA та іншими організаціями.

Більш вражаючим є той факт, що цей новий рекорд швидкості було встановлено з використанням одного джерела світла та одного оптичного чипа. Інфрачервоний лазер прямує на мікросхему, яка називається частотним гребінцем, яка поділяє світло на сотні різних частот або кольорів. Потім дані можуть бути закодовані у світло шляхом модуляції амплітуди, фази та поляризації кожної з цих частот, перш ніж об’єднувати їх в один промінь і передавати його оптоволокном.

В експериментах дослідники з Данського технічного університету (DTU) та Технологічного університету Чалмерса використовували установку для передачі даних, закодованих у 223 каналах довжин хвиль, оптичного волокна довжиною 7,9 км, що містить 37 окремих каналів. Для порівняння, глобальна пропускна спроможність інтернету оцінюється приблизно в 1 Пбіт/с.

Нова швидкість передачі значно перевищує попередній рекорд в 1,02 Пбіт/с, який було встановлено у травні цього року.

За твердженням команди вчених, новий чип ще далекий від максимально можливої ​​продуктивності. Використовуючи обчислювальну модель для масштабування потенціалу передачі даних у системі, дослідники стверджують, що зрештою швидкість може досягти неймовірних 100 Пбіт/с.

Нагадаємо, Китай поставляє рф до 40% бракованих мікрочипів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram